Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: daniF from Pixabay RECEPT Tjestenina od zelenog kelja

RECEPT Tjestenina od zelenog kelja

Nešto lagano

Dolaskom toplijih dana mnogi razmišljaju o promjenama u prehrani. Zato se biraju jednostavnija i manje masna jela. Mi vam donosimo recept za slasnu tjesteninu od zelenog kelja.

Sastojci:

65 ml hladno prešanog repičinog ulja ili ekstra djevičanskog maslinovog ulja

2 velika češnja češnjaka, oguljena i malo zgnječena

250 g kelja, bez peteljki, grubo nasjeckanog

400 g rigatona

60 g parmezana (ili alternativni vegetarijanski tvrdi sir), naribanog, plus dodatak za posluživanje

morska sol i svježe mljeveni crni papar

Priprema:

Ulijte ulje u mali lonac i dodajte režnjeve češnjaka. Stavite na laganu vatru i lagano zagrijavajte ulje 6-8 minuta bez da ulje ili češnjak izgore.

Nakon što češnjak dobije zlatnu boju, maknite ga s vatre i ostavite da se ohladi dok kuhate kelj.

Stavite kelj u veliki lonac s posoljenom kipućom vodom i kuhajte 3-4 minute dok kelj ne počne omekšavati. Ocijedite u cjedilo i operite u hladnoj vodi kako se kelj ne bi dalje kuhao. Ponovno ocijedite, istiskujući sav višak vode.

U međuvremenu dodajte tjesteninu u drugi lonac kipuće slane vode. Kuhajte prema uputama na pakiranju dok ne postane al dente.

Dok se tjestenina kuha, skuhani i ohlađeni kelj stavite u blender. U blender dodajte ohlađeno ulje i jedan režanj češnjaka. Pomiješajte da dobijete gustu, nasjeckanu pastu.

Nakon što je skuhana, ocijedite tjesteninu, ostavljajući 150–200 ml vode za tjesteninu. Dodajte 100 ml vode za tjesteninu u blender i miksajte velikom brzinom dok ne dobijete glatki umak. Ako je još malo gusto, dodajte još 50 ml vode za tjesteninu. Dodajte parmezan i velikodušno prstohvat soli i papra i pomiješajte posljednji put.

Stavite tjesteninu natrag u toplu tavu s umakom od kelja. Miješajte dok se tjestenina potpuno ne prekrije umakom, po potrebi dodajte još malo vode za tjesteninu.

Poslužite s dodatnim posipom ribanog parmezana, savjetuje BBC Food, prenosi Novi list.

Vaša reakcija na temu