Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Tradicionalne njoke od krumpira

RECEPT Tradicionalne njoke od krumpira

Mogu biti glavno jelo ili prilog

Njoke, bile od krumpira ili ricotte, omiljena su vrsta tjestenine u mnogim kućanstvima. Mogu se jesti uz šug, vrhnje, ili bilo koji drugi umak. Mogu biti glavno jelo ili prilog, a odabirom njoka nikada nećete pogriješiti.

Stoga vam za lijenu nedjelju donosimo jednostavan recept za domaće njoke koje možete ili iskoristiti odmah danas, ili ih zamrznuti i ostaviti za kasnije. Kako god, sigurni smo da ćete u njima uživati, piše Index.

Sastojci za 6 porcija:

1 kg brašnastog starog žutog krumpira

300 g oštrog brašna

2 jaja

2 žlice maslaca

1 žličica soli

Priprema:

Krumpir skuhajte u kori dok skroz ne omekša, pa kad se malo ohladi ogulite koru. Izgnječite krumpir (da njoki budu rahliji, preporuča se gnječilica za krumpir) te ga stavite na plitki tanjur i pustite da se potpuno ohladi (da upije manje brašna).

Ohlađeni krumpit stavite u zdjelu ili ga na dasci oblikujte u krug i napravite rupu u sredini. U rupu dodajte jaja, narezan maslac i sol, pa posipajte pola kile brašna.

Počnite mijesiti tijesto i pomalo dodavajte brašno. Ovisno koliko je krumpir mokar, možda vam bude trebalo još brašna. To ćete vidjeti u hodu. Kada tijesto bude dovoljno glatko da se ne lijepi za ruke, prestanite mijesiti.

Tijesto podijelite na trakice i radite 'zmije' na površini koju ste prethodno posuli brašnom. Zmijice režite na komade dužine po želji. 

U velikom loncu zagrijte posoljenu vodu i kada ona zakipi ubacite njoke. Gotovi su kada isplivaju na površinu. 

Vaša reakcija na temu