Njoke, bile od krumpira ili ricotte, omiljena su vrsta tjestenine u mnogim kućanstvima. Mogu se jesti uz šug, vrhnje, ili bilo koji drugi umak. Mogu biti glavno jelo ili prilog, a odabirom njoka nikada nećete pogriješiti.
Stoga vam za lijenu nedjelju donosimo jednostavan recept za domaće njoke koje možete ili iskoristiti odmah danas, ili ih zamrznuti i ostaviti za kasnije. Kako god, sigurni smo da ćete u njima uživati, piše Index.
Sastojci za 6 porcija:
1 kg brašnastog starog žutog krumpira
300 g oštrog brašna
2 jaja
2 žlice maslaca
1 žličica soli
Priprema:
Krumpir skuhajte u kori dok skroz ne omekša, pa kad se malo ohladi ogulite koru. Izgnječite krumpir (da njoki budu rahliji, preporuča se gnječilica za krumpir) te ga stavite na plitki tanjur i pustite da se potpuno ohladi (da upije manje brašna).
Ohlađeni krumpit stavite u zdjelu ili ga na dasci oblikujte u krug i napravite rupu u sredini. U rupu dodajte jaja, narezan maslac i sol, pa posipajte pola kile brašna.
Počnite mijesiti tijesto i pomalo dodavajte brašno. Ovisno koliko je krumpir mokar, možda vam bude trebalo još brašna. To ćete vidjeti u hodu. Kada tijesto bude dovoljno glatko da se ne lijepi za ruke, prestanite mijesiti.
Tijesto podijelite na trakice i radite 'zmije' na površini koju ste prethodno posuli brašnom. Zmijice režite na komade dužine po želji.
U velikom loncu zagrijte posoljenu vodu i kada ona zakipi ubacite njoke. Gotovi su kada isplivaju na površinu.