Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Aline Ponce from Pixabay RECEPT Ukusna i jednostavna juha od rajčica

RECEPT Ukusna i jednostavna juha od rajčica

Za svaki dan

Vikend je idealno vrijeme za tople, kremaste juhe, a juha od rajčica jedan je od najjednostavnijih i najukusnijih izbora. Ova verzija je blago začinjena, zdrava i pogodna za cijelu obitelj.

Sastojci (za 4 osobe):

- 800 g svježih rajčica ili 2 konzerve oguljenih rajčica

- 1 srednji luk, sitno nasjeckan

- 2 češnja češnjaka, zgnječena

- 500 ml povrtnog ili pilećeg temeljca

- 2 žlice maslinovog ulja

- 1 žličica šećera (po želji, za ublažavanje kiselosti rajčica)

- Sol i svježe mljeveni crni papar po ukusu

- Prstohvat suhog bosiljka ili nekoliko listova svježeg bosiljka

- Po želji: 100 ml vrhnja za kuhanje ili malo kiselog vrhnja za posluživanje

Priprema:

U većem loncu zagrijte maslinovo ulje. Dodajte luk i pirjajte na srednje jakoj vatri dok ne postane staklast.

Dodajte češnjak i pirjajte još minutu dok ne zamiriše.

Rajčice narežite na komade i dodajte u lonac (ako koristite konzervirane, samo ih ubacite). Posolite, popaprite i dodajte šećer ako želite ublažiti kiselost.

Ulijte temeljac, dodajte bosiljak i pustite da juha kuha 20–25 minuta, dok rajčice ne omekšaju.

Uklonite s vatre i štapnim mikserom usitnite juhu do željene kremaste teksture. Ako želite gušću juhu, možete ostaviti i nekoliko komadića rajčice.

Po želji dodajte vrhnje za kuhanje ili servirajte s malo kiselog vrhnja. Poslužite uz svježi kruh ili tost.

Savjet:

Za dodatnu aromu, prije dodavanja rajčica možete kratko popržiti i malo mrkve ili crvene paprike, što će juhu učiniti slatkastijom i bogatijom.

Ova juha je jednostavna, brzo gotova i istovremeno izuzetno ukusna. Idealna je kao lagani ručak ili topli uvod u večeru.

Vaša reakcija na temu