Pohani sir jedno je od onih jela koja vraćaju u djetinjstvo i uvijek garantiraju dobar zalogaj. Iako je jednostavan za pripremu, tajna savršenog pohanog sira krije se u pravilnom paniranju i prženju kako bi izvana bio hrskav, a iznutra mekan i rastezljiv. Donosimo recept koji će vas oduševiti.
Pohani sir najčešće se priprema od tvrdog ili polutvrdog sira, poput gaude ili edamera, no slobodno možete koristiti i druge vrste koje se dobro tope. Jelo je idealno kao brzi ručak, večera ili čak toplo predjelo uz salatu i umake.
Sastojci:
- 400 g tvrdog ili polutvrdog sira (gauda, edamer, trapist)
- 2 jaja
- 100 g brašna
- 150 g krušnih mrvica
- sol i papar po želji
- ulje za prženje
Priprema:
Sir narežite na ploške debljine oko 1 cm. U jednoj posudi razmutite jaja, a u druge dvije stavite brašno i krušne mrvice. Svaku plošku najprije uvaljajte u brašno, zatim u jaje, pa u mrvice. Za dodatnu hrskavost i sigurnost da sir neće iscuriti tijekom prženja, postupak s jajem i mrvicama ponovite još jednom.
U tavi zagrijte ulje na srednje jakoj vatri. Panirane ploške sira pažljivo stavite u vruće ulje i pržite sa svake strane 1 do 2 minute, dok ne dobiju zlatno-smeđu boju. Nakon prženja stavite ih na papirnati ubrus da se upije višak masnoće.
Poslužite odmah, dok je sir još mekan i rastezljiv. Pohani sir odlično se slaže s tartar umakom, ajvarom ili svježom salatom, a možete ga poslužiti i uz pomfrit za potpuni užitak.
Ovo jednostavno jelo oduševit će vas svojom kombinacijom hrskave korice i sočne unutrašnjosti. Ako ga jednom pripremite kod kuće, sigurno ćete ga često poželjeti ponoviti.