Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Uskrsni keksići

RECEPT Uskrsni keksići

Gotovi za 10 minuta

Slavna britanska kuharica Mary Berry uvijek je puna inspiracije, a tako je i kad su u pitanju uskrsni keksići. Ova velika zvijezda ima odličnu ideju kako od jednog tijesta napraviti odlične keksiće u dvije verzije, gotove za samo 20 minuta.

Kekse izreži kalupima prigodnih motiva – zečića, cvjetića, pilića, jaja… i dobit ćeš najbolju blagdansku slasticu koja će se posebno svidjeti najmlađima, koje možeš uključiti i u njihovo ukrašavanje. Ovi preslatki keksići bit će najbolji ukras tvog uskrsnog stola, ali i omiljena slastica, piše Miss Gastro.

Sastojci – za osnovno tijesto za kekse:

200 g omekšalog maslaca

150 g šećera

2 žumanjka, od velikih jaja iz organskog uzgoja

400 g oštrog brašna

2 žličice miješanih začina (cimeta, klinčića…)

2-4 žlice punomasnog mlijeka

Sastojci – za kekse s grožđicama:

100 g suhih grožđica

malo šećera za posipanje

Sastojci – za kekse ukrašene šećernom glazurom:

1-2 žlice limunova soka, svježe ocijeđenog

250 g šećera u prahu

2 žlice hladne vode

jestiva boja – po želji

Postupak:

Pećnicu zagrij na 180 stupnjeva. U dva plitka pleha stavi papir za pečenje.

Izmiksaj maslac i šećer dok ne dobiješ svijetlu, pahuljastu smjesu. Umiksaj jedan po jedan žumanjak. Prosij brašno i začine te dodaj dovoljno mlijeka da dobiješ relativno mekano tijesto.

Razdijeli tijesto na dvije polovice. Jednu polovicu iskoristi za tradicionalne keksiće - u tijesto umiješaj grožčice, te ga razvaljaj na debljinu od cca 5 mm. Pomoću kalupa izreži keksiće s uskrsnim motivima, stavi ih u pleh te pospi s malo šećera. Peci oko 15 minuta. Nakon toga izvadi kekse iz pećnice te prebaci na rešetku da se ohlade. Čuvaj ih u posudi s poklopcem, bez dotoka zraka.

Za kekse s glazurom – razvaljaj tijesto na debljinu od cca 5 mm i kalupima za kekse izreži prigodne uskrsne oblike (jaja, zečiće, cvjetiće, piliće…). Dva plitka pleha obloži papirom za pečenje i u njih stavi keksiće te ih peci 10-15 minuta, Izvadi uskrsne kekse iz pećnice i pusti da se hlade na rešetki.

Za glazuru izmiješaj šećer u prahu s limunovim sokom i dodaj oko 2 žlice vode, odnosno koliko je potrebno da dobiješ glatku glazuru (ne pregustu, ali ne niti prerijetku!). Ako želiš raznobojnu glazuru, razdijeli ovu osnovnu smjesu u nekoliko zdjelica i u svaku stavi par kapi jestive boje po izboru.

Glazuru stavi u dresir vrećicu i njome iscrtaj razne oblike po keksima, ili jednostavno cijelu gornju plohu keksa premaži glazurom. Kekse ostavi na zraku dok se glazura ne osuši.

Vaša reakcija na temu