Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay RECEPT Varivo od ječma i kukuruza

RECEPT Varivo od ječma i kukuruza

Ukusno i zdravo

Index donosi recept za jednostavno i ukusno varivo od ječma.

Sastojci

150 g pancete, narezane na kockice

50 g ječma

2 krumpira, narezana na kocke

1 mrkva, narezana na kolutiće

100 g korijena celera, oguljenog

2 režnja češnjaka, usitnjena

50 g kukuruza šećerca

1 žlica svježeg peršina, usitnjenog

sol

papar

Zaprška

malo masnoće

1 glavica luka

1 žličica dvostrukog koncentrata od rajčice

1 žličica slatke mljevene paprike

Priprema

Pancetu ili suho meso po vašoj želji stavite kuhati u hladnu vodu.

Ječam nekoliko puta namočite i odbacite vodu pa ga još properite pod mlazom hladne vode.

Kad mislite da je panceta otprilike na pola kuhana, u vodu dodajte ječam.

Dodajte i krumpir narezan na kocke, kolutiće mrkve, usitnjeni češnjak i šnitu celera. Poklopite i kuhajte 30 minuta.

Na masnoći pirjajte sitno nasjeckani luk. Kada luk počne rumeniti, dodajte mu koncentrat rajčice i sve skupa još kratko popržite pa dodajte mljevenu papriku.

Kratko promiješajte i ubacite u ječam.

Varivo posolite i popaprite prema ukusu. Dodajte sitno nasjeckani peršin i kukuruz šećerac te kuhajte do 30 minuta.

Ječam se može namakati preko noći, ocijediti i staviti kuhati u ključalu vodu.

Vaša reakcija na temu