Ovo fino jelo s puno okusa i još više rastopljenog sira jednostavno će pripremiti i najveći početnici u kuhinji, a okusu neće imati što prigovoriti ni kulinarski znalci. Podsjeća na lazanje, ali nema muke sa slaganjem i slojevima – idealno za sve nestrpljive.
Iako morate pripremiti dva umaka – sa sirom i s mljevenim mesom i kobasicama, za to će vam trebati tek nekoliko minuta. Tjesteninu znate skuhati, a slaganje složenca ne može biti jednostavnije. Sav ostali posao odradit će pećnica.
Ovo ukusno jelo nadahnuto je sicilijanskim zapečenim zitima, cjevastom tjesteninom sličnom pennama, finim složencem koji se ondje tradicionalno poslužuje u svečanim prilikama, piše punkufer.
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom - sastojci:
225 g tjestenine (ziti, makaroni ili penne)
25 g svježe ribanog parmezana
450 g nasjeckane mozzarelle, podijeljeno
1-2 žlice nasjeckanog svježeg peršina
Za umak od mesa
ulje za kuhanje u spreju
2 žlice ekstra djevičanskog maslinovog ulja
450 g mljevene govedine s vrlo malo masti
225 g kobasice za kuhanje i pečenje
1 srednja glavica luka, nasjeckana
2 češnja češnjaka, protisnuta
800 g pelata iz konzerve
2 žlice paste od rajčice
1 čajna žličica sušenog bosiljka
1/2 čajne žličice sušenog origana
1/4 čajne žličice mljevene crvene paprike
sol, po ukusu
svježe mljeveni crni papar, po ukusu
Za preljev od sira
250 g ricotta sira
50 g svježe ribanog parmezana
1 veliko jaje
225 g naribanog mozzarella sira
Zapečena tjestenina s mljevenim mesom, rajčicom i sirom - priprema
Pripremite sve sastojke i zagrijete pećnicu na 175 stupnjeva. Posudu za pečenje (zapremnine cca 3 l) namastite uljem u spreju.
Zagrijte maslinovo ulje u velikoj tavi na srednje jakoj vatri. Dodajte mljevenu junetinu, kobasice i luk. Pirjajte dok luk ne postane proziran, a meso ne izgubi ružičastu boju.
Dodajte protisnuti češnjak pa pirjajte još 1 minutu.
Dodajte zgnječene pelate, pastu od rajčice, bosiljak, origano i mljevenu crvenu papriku i kuhajte, povremeno miješajući, 10 do 12 minuta. Probajte pa po potrebi dodajte soli i papra.
Zakuhajte vodu za tjesteninu i skuhajte je prema uputama na pakiranju. Kada je gotova, dobro je ocijedite.
U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu, parmezan, jaje i mozzarellu. Miješajte dok se sve dobro ne sjedini.
Vruću ocijeđenu tjesteninu dodajte u zdjelu sa smjesom sireva i nježno promiješajte. Dodajte 2 šalice umaka od mesa i lagano umiješajte.
Polovicu tjestenine sa sirom prebacite u pripremljenu posudu za pečenje.
Otprilike polovicu preostalog umaka od mesa rasporedite po tjestenini pa pospite parmezanom i 1 šalicom preostale mozzarelle.
Po vrhu rasporedite preostalu tjesteninu. Zalijte umakom od mesa, pospite preostalom mozzarellom i posipajte sjeckanim peršinom.
Pecite 25 minuta ili dok rubovi ne počnu lagano zagorijevati.
Poslužite i uživajte.