Početak radnog tjedna uvijek nam teško pada - nove poslovne obaveze i užurbani ritam od kojeg smo se jedva odmorili za vikend. S druge strane, za vikend smo nakuhavali dugo i obilno, pekli kolače, uživali u dugim i lijenim doručcima i, ako nije ostalo ništa od nedjeljnog ručka, danas opet moramo kuhati, a nije da imamo puno vremena.
Njoki od špinata su doista brzo i jednostavno jelo
Miss Gastro predlaže ovaj recept za brzo i jednostavno jelo. Jer ovi zeleni njoki od špinata (i krumpira) svidjet će se svima. A toliko je jednostavno... Špinat ovim njokima daje divnu zelenu boju (zato ga nemoj prekuhati prije nego ga dodaš u njoke!), ali i dozu zdravlja!
Posluži ove zelene njoke od špinata uz neku finu zelenu salatu i imat ćeš kompletan obrok u kojem nikome neće faliti meso. U nastavku donosimo odličan recept za zelene njoke od špinata koji ćeš savladati u trenu.
Sastojci
Špinat 700 g
Krumpir 800 g
Oštro brašno 210 g
Žumanjak 2 kom
Maslac 50 g
Parmezan 50 g
Sol
Postupak
Špinat operi i blanširaj 5 mminuta u poklopljenoj posudi. Treba samo uvenuti. Ocijedi špinat i iz njega iscijedi što više tekućine te ga nasitno nasjeckaj.
Krumpire stavi kuhati u lagano posoljenu vodu. Kada zakipi, kuhaj ih još 20.25 minuta, odnosno dok ne omekšaju. Krumpir oguli, zdrobi gnječilicom za krumpir. Dok su još vrući, krumpirima dodaj nasjeckani blanširani špinat i jaja, te sve zajedno umijesi. Dodaj soli prem ukusu, umijesi dva razmućena žumanjka i umijesi njoke. MIjesi samo koliko je potrebno da dobiješ jednolično tijesto, predugo miješenje rezultirat će žilavim njokima.
Tijesto podijelina četvrtine te svaku četvrtnu, jednu po jednu, oblikuj u valjak, dugačak oko 30 cm te promjera oko 3 cm. Svaki valjak nareži na 12 jednakih komada te ih rukama oblikuj u kuglice. Lagano pobrašni.
U velikom loncu zakipi dosta vode koju je potrebno lagano posoliti. U serijama dodaj njoke i vadi ih rupičastom žlicom (ili šefljom) kada isplivaju na površinu. Pusti da se njoke dobro ocijede te ih potom posluži u toploj posudi. Prelij njome rastoljenim maslacem i pospi svježe naribanim parmezanom.