Europska komisija odobrila je dodavanje proizvoda 'Bračko maslinovo ulje' iz Hrvatske i 'Carne Ramo Grande' iz Portugala u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI).
Bračko maslinovo ulje odnosi se na maslinovo ulje proizvedeno na otoku Braču. Na njegova specifična kemijska i organoleptička svojstva utječu brojni čimbenici, kao što su geološki i klimatski uvjeti Brača, najvišeg otoka Jadrana, prevladavanje sorte Oblica te znanja i iskustva proizvođača na otoku Braču u uzgoju stabala maslina i preradi ploda u maslinovo ulje, navode iz Komisije.
Carne Ramo Grande meso je stoke pasmine Ramo Grande, uzgojene na Azorskom otočju. Na opća svojstva pasmine Ramo Grande utječu prirodni uvjeti otočja. Klimatski uvjeti na Azorima u kombinaciji s posebnom tehnikom uzgoja omogućuju ispašu tijekom cijele godine. Tradicionalno znanje i umijeće i recepti svakog otoka, koji se prenose s generacije na generaciju, naglašavaju okuse i arome karakteristične za ovaj proizvod.
Ti novi nazivi dodaju se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni u bazi podataka eAmbrosia.