Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
REGISTAR ZOI Europska komisija odobrila uvrštavanje maslinovog ulja s Brača

REGISTAR ZOI Europska komisija odobrila uvrštavanje maslinovog ulja s Brača

Na popis se dodaje i španjolski Carne Ramo Grande

Europska komisija odobrila je dodavanje proizvoda 'Bračko maslinovo ulje' iz Hrvatske i 'Carne Ramo Grande' iz Portugala u registar zaštićenih oznaka izvornosti (ZOI). 

Bračko maslinovo ulje odnosi se na maslinovo ulje proizvedeno na otoku Braču. Na njegova specifična kemijska i organoleptička svojstva utječu brojni čimbenici, kao što su geološki i klimatski uvjeti Brača, najvišeg otoka Jadrana, prevladavanje sorte Oblica te znanja i iskustva proizvođača na otoku Braču u uzgoju stabala maslina i preradi ploda u maslinovo ulje, navode iz Komisije. 

Carne Ramo Grande meso je stoke pasmine Ramo Grande, uzgojene na Azorskom otočju. Na opća svojstva pasmine Ramo Grande utječu prirodni uvjeti otočja. Klimatski uvjeti na Azorima u kombinaciji s posebnom tehnikom uzgoja omogućuju ispašu tijekom cijele godine. Tradicionalno znanje i umijeće i recepti svakog otoka, koji se prenose s generacije na generaciju, naglašavaju okuse i arome karakteristične za ovaj proizvod.

Ti novi nazivi dodaju se na popis 1574 poljoprivrednih proizvoda koji su već zaštićeni u bazi podataka eAmbrosia

Vaša reakcija na temu