Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash RUČAK ZA 10 MINUTA Recept za salatu od kus-kusa i tune

RUČAK ZA 10 MINUTA Recept za salatu od kus-kusa i tune

Može se raditi i s piletinom

Kus-kus se često naziva najmanjom tjesteninom na svijetu. Iako izgleda poput kakve cjelovite žitarice, riječ je zapravo o proizvodu koji nastaje mljevenjem durum pšenice.

Zbog sitne teksture kus-kusa, ova se namirnica vrlo lako termički priprema. Ne trebate je niti kuhati, već samo preliti vrućom vodom i pričekati nekoliko minuta da bude gotova. Upravo je zato idealna kada želite brzinski pripremiti ručak ili večeru.

Ako ste probali kus-kus i niste bili zadovoljni okusom, to je zato što ga niste dobro začinili. Najlakši način da mu produbite okus jest da ga prelijete s ugrijanim povrtnim temeljcem. Dakako, nemojte ga zaboraviti niti začiniti s drugim svježim ili sušenim začinima.

Kus-kus možete pomiješati s različitim povrćem, mesom i ribom. Portal Zadovoljna donosi recept za salatu s kus-kusom i tunom iz konzerve, koji će biti gotov za manje od 10 minuta ako na raspolaganju imate kuhalo za vodu.

Sastojci:

- 1 šalica kus-kusa

- 1 šalica vruće vode

- 1 velika konzerva tune

- 1 paprika

- ½ povrtne kocke

- ½ luka

- ½ limuna

- maslinovo ulje po želji

- sol i papar po želji

- svježi peršin za posluživanje.

Priprema:

Ugrijte vodu na štednjaku ili u kuhalu te u njoj rastopite povrtnu kocku. Jednu šalicu povrtnog temeljca prelijte preko jedne šalice kus-kusa koji ste stavili u zdjelu po želji. Poklopite zdjelu i pustite da se kus-kus 'kuha' oko tri do pet minuta.

Za to vrijeme ocijedite tunu od tekućine iz konzerve te narežite luk i papriku na manje kocke.

Kada je kus-kus 'popio' svu tekućinu, pomiješajte ga s tunom, narezanom paprikom i lukom.

Salatu začinite s maslinovim uljem, svježe iscijeđenim sokom limuna, solju i paprom. Poslužite je s listićima svježeg peršina. Dobar tek!

Savjet plus:

Ovo je vrlo fleksibilan recept koji možete prilagođavati situaciji u vašem hladnjaku. U salatu možete dodati bilo koje svježe ili kuhano povrće koje imate na raspolaganju. Preko ljeta u salatu obavezno dodajte rajčice i svježe krastavce, a preko zime i povrće iz konzerve ili iz zamrzivača koje nije 'u sezoni', poput graška, kukuruza i mahuna.

Umjesto tune iz konzerve, u nju možete dodati i komadiće pečene piletine. Ako ne jedete namirnice životinjskog porijekla, kus-kus pomiješajte s kuhanim grahom, slanutkom ili nekim sličnim izvorom bjelančevina biljnog porijekla.

Vaša reakcija na temu