Prošlu subotu smo guštali u ukusnoj marendi na Maloj loži! Jedan od najpitoresknijih šibenskih trgova, Mala loža, prošlu je subotu postao prava starinska kulisa u kojoj su svi posjetitelji mogli vidjeti neke od tradicionalnih običaja vezanih uz marendavanje te uživati u ukusnim tradicionalnim jelima, lokalnim vinima i slasticama.
Marenda nije bila samo najvažniji obrok u danu koji je othranio naše težake i ribare, već način života – trenutak zajedništva gdje su naši stari imali priliku 'odmoriti', 'sist' i 'proćakulati', uz ukusnu i hranjivu domaću spizu. Tako je bilo i prošle subote na prvom izdanju ovogodišnje 'Taste like... marenda' u Šibeniku.
Šibenska marenda započela je u 9.30 sati ispred Muzeja grada Šibenika zanimljivom gastro pričom iz šibenske kužine koju su na svoj prepoznatljiv način prenijeli vodiči iz UTV Mihovil Šibenik te priču prigodno završili na Maloj loži, gdje se nastavio bogati eno-gastro-zabavno-edukativni program.
Orzo s janjetinom i bižima pripremao je poznati šibenski ugostiteljski objekt Okus Soly by Pa'kai, a Bistro Marenda je bila zaslužna za ukusnu Sipu, bakalar i orzo na crno. Obilne marendaške porcije popratile su poznate šibenske vinarije Vinoplod Vinarija Šibenik, Testament Vinarija, Vinarija Rak i Vinarija Baraka, vinima koja se najbolje 'ljube' s navedenim jelima. Da ugođaj bude autentičan, šibenski, pobrinula se Klapa Kvartin a cappella izvedbama starih dalmatinskih pisama. Malu ložu su posjetila i dva prepoznatljiva glasa sa Radio Šibenika – Sanja i Marko, koji su se javljali u eter sa terena, pričali s našim sudionicima te dodatno 'začinili' ovu hvale vrijednu manifestaciju. A da poslije konkretne spize organizam traži nešto slatko, jako dobro zna Duška Zaninović Duki, koja je za ovu prigodu pripremila čak tri kolača spravljena od naših domaćih namirnica: slani kolač od pure sa špinatom, puinom, sirom iz mišine, maslinovim uljem i češnjakom, zatim slatku inačicu kolača od pure s jogurtom, vrhnjem, puinom, koricom naranče i limuna, suhom smokvom, grožđicom i tostiranim listićima badema. Prste smo lizali i nakon degustacije kocki od rogača sa džemom od divlje naranče i preljevom od krem sira sa sokom od limuna i šećera. Ove su slastice posjetitelji mogli besplatno degustirati u sklopu manifestacije.
Na radionici 'Kušaj, guštaj i nauči kako su se sladili naši stari' mališani su imali priliku naučiti kako Duki spravlja svoje domaće fritule, naglašavajući kako je tajni sastojak njezinih slanih i slatkih jela pura začinjena s mirisima agruma i gomila dobre volje te ljubavi za uživanjem u kvalitetnoj tradicionalnoj kuhinji!
Oni nešto stariji su imali priliku sudjelovati na radionici kukičanja 'Košaraj', u sklopu koje su izrađivali uskrsne košarice u prepoznatljivoj narančastoj boji našega grada. Interes za ovih starim zanatom su pokazala i djeca, što je posebno obradovalo voditeljicu radionice, kreativku Anu Korunić.
Na Trgu Ivana Pavla II posjetitelji su imali priliku kupiti i domaće proizvode od lokalnih OPG-ova: jogurte, kefire, sireve od Ranch 4 Me, sireve od OPG Malo blago te domaće bademovo brašno i ulje Skinse Organic od OPG Juron.
Atmosferu sa prve ovogodišnje marende možete pogledati u foto galeriji Mirande Trklja.
Iduća marenda na rasporedu je u nedjelju, 4. svibnja u Primoštenu!