Ako tražite jednostavan, ukusan i svestran recept, slani muffini su savršen izbor. Mekani, mirisni i puni okusa, idealni su za doručak, školsku užinu, piknik ili kao finger food na zabavama. Možete ih prilagoditi prema vlastitom ukusu – s dodatkom šunke, sira, maslina, povrća ili začinskog bilja.
U nastavku donosimo osnovni recept koji uvijek uspijeva.
Sastojci (za 12 muffina):
- 2 jaja
- 150 ml jogurta
- 100 ml ulja
- 200 g glatkog brašna
- 1 prašak za pecivo
- 100 g naribanog sira (gauda, cheddar, parmezan...)
- 100 g šunke ili dimljenog pilećeg filea (narezano na kockice)
- 1 manja paprika (sitno nasjeckana)
- šaka maslina bez koštica (narezane na kolutiće)
- sol i papar po ukusu
- svježi peršin ili vlasac (po želji)
Priprema:
1. Zagrijte pećnicu na 180 °C i pripremite kalup za muffine (obložite papirnatim košaricama ili lagano nauljite).
2. U velikoj zdjeli umutite jaja, jogurt i ulje dok se ne sjedine.
3. Dodajte brašno pomiješano s praškom za pecivo i promiješajte da dobijete glatku smjesu.
4. Umiješajte sir, šunku, papriku, masline i začinsko bilje. Posolite i popaprite po ukusu.
5. Smjesu ravnomjerno rasporedite u kalup – punite košarice do dvije trećine visine.
6. Pecite 20 do 25 minuta, dok muffini ne dobiju zlatnosmeđu boju i čačkalica ne izađe suha.
7. Ostavite ih da se malo ohlade i spremni su za posluživanje.
Savjeti:
- Muffine možete zamrznuti i podgrijavati po potrebi.
- Umjesto šunke, isprobajte prženu pancetu, tunu, tikvice ili kukuruz.
- Ako želite bezmesnu varijantu, dodajte više povrća i sira.
Slani muffini odličan su način da iskoristite ostatke iz hladnjaka i pripremite nešto fino bez puno muke. Savršeni su i topli i hladni – i teško ćete stati na jednom.