Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Slatki užitak iz vlastite kuhinje: Domaći čokoladni namaz

Slatki užitak iz vlastite kuhinje: Domaći čokoladni namaz

Donosimo recept

U vremenu kada sve više potrošača pažljivo bira sastojke i okreće se domaćim alternativama, sve je popularniji trend pripreme vlastitih poslastica. Jedna od njih je i domaći čokoladni namaz – zdravija i ukusnija verzija industrijskih proizvoda, bez umjetnih dodataka i palminog ulja.

Domaći namaz ne zahtijeva mnogo vremena, a rezultat je kremasta i bogata čokoladna poslastica koju možete mazati na kruh, palačinke ili jednostavno uživati na žlicu.

Sastojci:

- 200 g prženih lješnjaka

- 150 g tamne čokolade (70%)

- 2 žlice kakaa u prahu

- 3 žlice meda ili javorovog sirupa

- 100 ml mlijeka (ili biljne alternative)

- prstohvat soli

- 1 žličica ekstrakta vanilije

Priprema:

Lješnjake stavite u blender i miksajte dok ne postanu glatka, maslena pasta.

Na laganoj vatri otopite čokoladu i pomiješajte je s kakaom.

U smjesu dodajte med, mlijeko, sol i vaniliju, a zatim postupno umiješajte lješnjakovu pastu.

Miksajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako želite rjeđu smjesu, dodajte još malo mlijeka.

Prebacite namaz u staklenku i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.

Zašto domaće?

Osim što možete kontrolirati količinu šećera i vrstu masnoća, domaći čokoladni namaz pruža puni okus lješnjaka i čokolade, kakav rijetko možete pronaći na polici supermarketa. Uz to, priprema je jednostavna i prilagodljiva – ljubitelji intenzivnijeg okusa mogu dodati više kakaa, a oni koji vole slađe varijante malo više meda.

Za doručak, međuobrok ili desert – domaći čokoladni namaz dokaz je da ponekad najbolji užici dolaze iz vlastite kuhinje.

Vaša reakcija na temu