U vremenu kada sve više potrošača pažljivo bira sastojke i okreće se domaćim alternativama, sve je popularniji trend pripreme vlastitih poslastica. Jedna od njih je i domaći čokoladni namaz – zdravija i ukusnija verzija industrijskih proizvoda, bez umjetnih dodataka i palminog ulja.
Domaći namaz ne zahtijeva mnogo vremena, a rezultat je kremasta i bogata čokoladna poslastica koju možete mazati na kruh, palačinke ili jednostavno uživati na žlicu.
Sastojci:
- 200 g prženih lješnjaka
- 150 g tamne čokolade (70%)
- 2 žlice kakaa u prahu
- 3 žlice meda ili javorovog sirupa
- 100 ml mlijeka (ili biljne alternative)
- prstohvat soli
- 1 žličica ekstrakta vanilije
Priprema:
Lješnjake stavite u blender i miksajte dok ne postanu glatka, maslena pasta.
Na laganoj vatri otopite čokoladu i pomiješajte je s kakaom.
U smjesu dodajte med, mlijeko, sol i vaniliju, a zatim postupno umiješajte lješnjakovu pastu.
Miksajte sve sastojke dok ne dobijete kremastu teksturu. Ako želite rjeđu smjesu, dodajte još malo mlijeka.
Prebacite namaz u staklenku i čuvajte u hladnjaku do dva tjedna.
Zašto domaće?
Osim što možete kontrolirati količinu šećera i vrstu masnoća, domaći čokoladni namaz pruža puni okus lješnjaka i čokolade, kakav rijetko možete pronaći na polici supermarketa. Uz to, priprema je jednostavna i prilagodljiva – ljubitelji intenzivnijeg okusa mogu dodati više kakaa, a oni koji vole slađe varijante malo više meda.
Za doručak, međuobrok ili desert – domaći čokoladni namaz dokaz je da ponekad najbolji užici dolaze iz vlastite kuhinje.