Gumeni bomboni omiljena su poslastica među djecom, ali i odraslima. Ipak, oni kupovni često sadrže veliku količinu šećera, umjetnih aroma i boja. Sve popularniji trend domaće pripreme slastica pokazuje da gumeni bomboni mogu biti i zdravi – uz samo nekoliko sastojaka.
Voće kao baza
Za domaće gumene bombone dovoljni su voće ili voćni sok, želatina i malo meda ili agavinog sirupa za slatkoću. Birajte prirodne sokove bez dodanog šećera – primjerice sok od naranče, jagode ili šipka. Ako volite intenzivniji okus i više vlakana, umjesto soka možete koristiti voćni pire.
Sastojci:
- 250 ml soka ili pirea od maline (može i zamrznuto voće, prethodno - odmrznuto i izmiksano)
- 3 žlice meda ili agavinog sirupa
- 3 žlice želatine u prahu
- 50 ml vode
Priprema:
Želatinu namočite u vodi i ostavite da nabubri.
U lončiću lagano zagrijte sok od maline i med, pazeći da ne zavrije.
Dodajte nabubrenu želatinu i miješajte dok se potpuno ne otopi.
Smjesu ulijte u silikonske kalupe (ako nemate, poslužit će i plitka posuda obložena papirom za pečenje).
Ostavite da se hladi na sobnoj temperaturi, a zatim prebacite u hladnjak na najmanje 2 sata.
Ako koristite posudu, ohlađenu masu izrežite na male kockice ili oblike po želji.
Zdrava alternativa
Domaći gumeni bomboni sadrže prirodne arome i boje iz voća, a količinu šećera možete prilagoditi vlastitom ukusu. Djeca će ih obožavati, a odrasli će znati da nude zdraviju alternativu kupovnim slatkišima.