Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Hans from Pixabay SLATKO BLAGO JUGA Donosimo recept za domaće sušene smokve

SLATKO BLAGO JUGA Donosimo recept za domaće sušene smokve

Simbol Mediterana

Smokva je jedan od najprepoznatljivijih simbola Mediterana. Ova skromna voćka, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, stoljećima je hranila generacije obitelji uz more i u unutrašnjosti Dalmacije. Osim što se jede svježa, smokva se najčešće čuva – sušenjem. Tako postaje prirodna energetska bomba koja traje cijelu zimu, a idealna je kao zdravi desert ili međuobrok.

Zašto sušiti smokve?

Sušenjem smokve gube višak vode, ali zadržavaju svoje nutritivne vrijednosti. Sušene smokve sadrže visoke razine kalcija, magnezija i željeza, a posebno su cijenjene među sportašima zbog brze energije koju daju. Osim toga, mogu se čuvati mjesecima, a koristiti u kolačima, kruhu, džemovima ili jednostavno kao slatki zalogaj.

Sastojci:

- svježe, zrele smokve (po mogućnosti s drveta, neoštećene i zdrave)

- listovi lovora (za čuvanje)

Priprema:

- Berba i priprema – Smokve uberite ujutro, kad je suho vrijeme. Operite ih i posušite krpom ili ostavite da se ocijede.

- Sušenje na suncu – Smokve posložite na drvene rešetke, mrežu ili čiste pladnjeve. Važno je da zrak cirkulira sa svih strana. Postavite ih na sunce i prekrijte tankom gazom kako bi se zaštitile od insekata.

- Okretanje – Svaki dan smokve okrenite kako bi se ravnomjerno sušile. Proces traje 5 do 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama i veličini plodova.

- Dodatno dosušivanje – Ako je vrijeme vlažno, smokve možete dosušiti u pećnici na 50 °C, uz lagano otvorena vrata, nekoliko sati.

- Čuvanje – Osušene smokve spremite u staklene tegle ili kutije, složene s listovima lovora koji će spriječiti pojavu kukaca i plijesni.

Poslužite kao deliciju

Domaće sušene smokve izvrsno se slažu s orasima, bademima, rakijom ili crnim vinom. U Dalmaciji se tradicionalno poslužuju u božićno vrijeme, ali su dobrodošle tijekom cijele godine – bilo kao samostalna poslastica, bilo kao sastojak kolača ili energetskih pločica.

Vaša reakcija na temu