Smokva je jedan od najprepoznatljivijih simbola Mediterana. Ova skromna voćka, bogata vlaknima, vitaminima i mineralima, stoljećima je hranila generacije obitelji uz more i u unutrašnjosti Dalmacije. Osim što se jede svježa, smokva se najčešće čuva – sušenjem. Tako postaje prirodna energetska bomba koja traje cijelu zimu, a idealna je kao zdravi desert ili međuobrok.
Zašto sušiti smokve?
Sušenjem smokve gube višak vode, ali zadržavaju svoje nutritivne vrijednosti. Sušene smokve sadrže visoke razine kalcija, magnezija i željeza, a posebno su cijenjene među sportašima zbog brze energije koju daju. Osim toga, mogu se čuvati mjesecima, a koristiti u kolačima, kruhu, džemovima ili jednostavno kao slatki zalogaj.
Sastojci:
- svježe, zrele smokve (po mogućnosti s drveta, neoštećene i zdrave)
- listovi lovora (za čuvanje)
Priprema:
- Berba i priprema – Smokve uberite ujutro, kad je suho vrijeme. Operite ih i posušite krpom ili ostavite da se ocijede.
- Sušenje na suncu – Smokve posložite na drvene rešetke, mrežu ili čiste pladnjeve. Važno je da zrak cirkulira sa svih strana. Postavite ih na sunce i prekrijte tankom gazom kako bi se zaštitile od insekata.
- Okretanje – Svaki dan smokve okrenite kako bi se ravnomjerno sušile. Proces traje 5 do 7 dana, ovisno o vremenskim prilikama i veličini plodova.
- Dodatno dosušivanje – Ako je vrijeme vlažno, smokve možete dosušiti u pećnici na 50 °C, uz lagano otvorena vrata, nekoliko sati.
- Čuvanje – Osušene smokve spremite u staklene tegle ili kutije, složene s listovima lovora koji će spriječiti pojavu kukaca i plijesni.
Poslužite kao deliciju
Domaće sušene smokve izvrsno se slažu s orasima, bademima, rakijom ili crnim vinom. U Dalmaciji se tradicionalno poslužuju u božićno vrijeme, ali su dobrodošle tijekom cijele godine – bilo kao samostalna poslastica, bilo kao sastojak kolača ili energetskih pločica.