Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović SLUŽBENO JE OTVOREN Bivši disco klub Stop postao restoran za studente. Pogledajte kako izgleda

SLUŽBENO JE OTVOREN Bivši disco klub Stop postao restoran za studente. Pogledajte kako izgleda

Prostire se na 1500 kvadrata, ima više od 500 mjesta i kuhinju koja priprema do 5000 obroka dnevno

Studentski centar Split otvorio je novi restoran ‘Stop’, najveću investiciju iz vlastitih sredstava u povijesti ustanove, vrijednu 2,2 milijuna eura. Smješten je na prostoru nekadašnjeg disco kluba Stop u sklopu Sveučilišnog kampusa, a zamišljen i realiziran kao moderan, održivi i multifunkcionalan prostor namijenjen studentima i građanima.

Restoran se prostire na 1500 četvornih metara i raspolaže s više od 500 sjedećih mjesta. Značajan dio nalazi se na prostranoj natkrivenoj terasi i u ostakljenom prostoru poznatom kao 'akvarij' na Fakultetu elektrotehnike, brodogradnje i strojarstva. Kapacitet kuhinje je više od 5000 obroka dnevno, što ‘Stop’ čini najvećim i tehnološki najnaprednijim restoranom u sustavu studentske prehrane.

Rektor prof. dr. sc. Dragan Ljutić istaknuo je kako ga veseli što je Sveučilište u Splitu izvrsno u brojnim područjima, a ponosno naglašava prvo mjesto u jednoj kategoriji.

– Prvi smo prema otvorenosti i mobilnosti studenata, a čini mi se da smo četvrti po podršci studentima. A koja je bolja podrška od činjenice da sada, osim u centralnom restoranu Studentskog centra, mogu kvalitetno jesti i na Ekonomiji i ovdje na FESB-u. Mogu cijeli dan biti aktivni na Sveučilištu, a da ne ostanu gladni. Inače, često zovem naše goste da ručamo u Studentskom centru i svi su ugodno iznenađeni kad vide koliko pružamo u okviru studentskog standarda – poručio je Ljutić.

Dodao je kako je upravo zbog toga ove godine upisano 300 studenata više nego lani, odnosno sedam do osam posto više. Zaključuje da je Split postao grad koji privlači studente iz cijele Hrvatske, ali i šire.

– Želim da Split postane studentski grad. A što to znači? Da studentima omogućimo sve što im je potrebno kako bi se osjećali dobrodošlo – od kazališta, preko restorana u gradu gdje mogu koristiti svoje iksice, do prijevoza i smještaja. Mislim da zaista puno pružamo studentima i oni to prepoznaju – rekao je rektor.

Projekt 'Stop' rezultat je višegodišnjeg planiranja i ulaganja u studentski standard. Na otvorenju je posebno istaknuta uloga prerano preminulog bivšeg dekana FESB-a Srđana Podruga, koji je prije nekoliko godina s entuzijazmom podržao ideju, danas ostvarenu kroz ovaj projekt.

– Naš je cilj studentima ponuditi najbolji mogući standard po što nižoj cijeni i time dodatno motivirati mlade da izaberu Sveučilište u Splitu. Restoran Stop još je jedan korak u ostvarivanju te vizije – mjesto koje spaja kvalitetnu prehranu, održivost i zajedništvo – rekao je Ivan Žižić, ravnatelj Studentskog centra.

Restoran će raditi od 7 do 21 sat. Kuhinja je opremljena najsuvremenijom profesionalnom opremom koja osigurava učinkovitost, sigurnost, minimalnu potrošnju energije i visoke higijenske standarde. Svakodnevno će se posluživati najmanje četiri glavna jela – jedno vegetarijansko, dva do tri mesna i jedno riblje. Uz to, u ponudi će biti dvije vrste juha, dvije salate i tri vrste kolača.

– Drago mi je što i ove godine početak akademske godine obilježavamo otvaranjem nove menze. Prošle godine otvorena je menza na Kineziologiji, godinu prije toga u Kopilici. Ovo je izravno ulaganje u studentski standard i mi smo tu da damo punu podršku Sveučilištu. Zahvaljujem rektoru koji stalno prepoznaje potrebe studenata i radi na tome da oživi i ovaj dio kampusa, kako bi studenti imali bolje uvjete i kvalitetnije studirali. Nadamo se da će ovo značiti još veća ulaganja u studentski smještaj i menze u godinama koje dolaze – rekao je Jerko Šarić, predsjednik Studentskog zbora.

Na otvorenju je istaknuto da je Studentski centar Split u posljednjih pet godina uložio više od pet milijuna eura u poboljšanje studentskog standarda – od klimatizacije domova i otvaranja novih restorana do izgradnje dnevnih boravaka i teretana. Sada je otvoren i restoran Stop. 

Inače, novi restoran je organiziran u dvije linije ponude. Prva je namijenjena toplim obrocima (ručak i večera), dok druga nudi pizze, burgere, kroasane, sendviče i razne pekarske proizvode.

Među jelima izdvajaju se dalmatinska pašticada, cordon bleu, mesna štruca, junetina na lovački, gulaš, pečena piletina, bečki i zagrebački odrezak te rižoto od šampinjona i rižoto od liganja. U planu je i uvođenje naručivanja putem ekrana na dodir, što će ubrzati posluživanje i smanjiti gužve.

Posebnost restorana Stop jest njegova ekološka komponenta. U njemu su postavljeni punktovi za razvrstavanje otpada, čime postaje prvi restoran ovoga tipa u studentskom sustavu. Studenti će sami odvajati papir, plastiku i biootpad te tako doprinositi očuvanju okoliša i razvijati svijest o održivom gospodarenju otpadom.

Vaša reakcija na temu