Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SMOKVENJAK Evo tradicionalnog dalmatinskog recepta

SMOKVENJAK Evo tradicionalnog dalmatinskog recepta

Nekad je predstavljao hranu težaka

Ovaj tjedan iz Muzeja grada Splita podsjećaju na još jedan tradicionalni dalmatinski recept koji je nekad je predstavljao hranu težaka, a danas se smatra pravom delicijom. Riječ je o smokvenjaku, kolaču od suhih smokava.

Sastojci:

– 1 kg suhih smokava
– 300 g badema
– 1.5 dcl travarice ili lozovače
– Korica i sok limuna po želji

Suhe smokve sitno nasjeckajte i sameljite. Bademe krupno nasjeckajte i dodajte ih smokvama. Dodajte travaricu ili lozovaču i sok jednog limuna i sve povežite u smjesu.

Oblikovane smokvenjake osušite u pećnici na 80°C oko 40 minuta.

Prije rezanja pustite smokvenjak da se dobro ohladi, a ako ih želite sačuvati kao zimnicu omotajte ih papirom za pečenje ili prozirnom folijom i spremite na hladno mjesto do rezanja.

Vaša reakcija na temu