Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Split slavi život, more i vino: Vrhunac festivala Martinje na Peškariji uz Mladena Grdovića!

Split slavi život, more i vino: Vrhunac festivala Martinje na Peškariji uz Mladena Grdovića!

Mjesec gastronomije

U sklopu manifestacije 'Štorije o spize', od 7. do 12. studenoga, splitska Peškarija + Obrov gastro zona pretvara se u središte dobre spize, vina, pisme i dalmatinskog šušura. U ozračju tradicije i zajedništva, manifestacija donosi bogat program koji slavi more, mediteransku prehranu i dalmatinski način života – ono što Split i Dalmaciju čini posebnima.

Program počinje u petak, 7. studenoga, u 18 sati, kada će domaći vinari, među kojima je i Ivan Rakitić, uljari i OPG-ovi ponuditi vina, pršut, sir, soparnik, likere i druge domaće proizvode. U suradnji s učenicima i nastavnicima Turističko-ugostiteljske škole Split, splitski kuhari pripremat će riblje specijalitete, a sve će biti popraćeno glazbom Borisa Oštrića i Ribara. Večer nosi i humanitarnu notu – prihod od prodaje proizvoda donirat će se Centru za odgoj i obrazovanje Juraj Bonači u Splitu, uz potporu sponzora, tvrtke Centaurus iz Solina.

U subotu, 8. studenoga, zabava se nastavlja uz bogatu eno-gastro ponudu i nastup gostiju iz Konavala, dok će obližnji restorani na Obrovu nuditi tematske menije i mlado vino po promotivnim cijenama, uoči Martinja. Restoran Makarun tom će prilikom svim zainteresiranima održati besplatnu radionicu izrade makaruna.

Vrhunac cijelog programa stiže u utorak, 11. studenoga, kad Peškarija postaje pozornica vina, mora i pisme. Martinje na Peškariji počinje u 18 sati, a dalmatinski vinari predstavit će autohtone i gotovo zaboravljene sorte vina koje se rijetko mogu naći u komercijalnoj prodaji. U 20 sati na scenu stiže Mladen Grdović, koji će pjesmom i dobrom vibrom Splitu donijeti pravi blagdanski ugođaj. Njegov koncert bit će vrhunac manifestacije – trenutak kad cijeli Split zapjeva moru, vinu i životu, onako kako i priliči Martinju.

Završnica manifestacije slijedi u srijedu, 12. studenoga. U crkvici sv. Križa u Varošu, s početkom u 17 sati, prof. dr. sc. Mladen Boban održat će predavanje 'Zdravlje i vino', a u dvorištu crkve nastupit će Mornari, koji će zatvoriti ovogodišnji ciklus 'Štorija o’ spize'.

Tijekom svih dana trajanja manifestacije, splitski restorani i kušaonice sudjeluju s posebno osmišljenim tematskim menijima i mladim vinima po promotivnim cijenama. Popis restorana i ponudu možete pronaći na službenoj stranici.

Ovogodišnje 'Štorije o’ spize' predstavljaju završnicu cjelosezonske manifestacije 'Vrime mora i spize', koja je tijekom jeseni povezala more, jedra i dalmatinsku spizu kroz niz događanja – od Splitskog festivala jedrenja i spektakularnog Valcera pod jedrima do okruglih stolova, edukacija i izložbi posvećenih mediteranskoj prehrani i održivoj gastronomiji. Koncert Mladena Grdovića simbolično zatvara manifestaciju, donoseći poruku radosti, zajedništva i ponosa na dalmatinski način života – onaj koji Split već stoljećima dijeli sa svojim morem.

Organizatori manifestacije 'Vrime mora i spize' i 'Štorije o’ spize' su Turistička zajednica grada Splita, Grad Split i Žnjan d.o.o., uz podršku partnera i sponzora, a sve informacije i ažurirani program dostupni su na poveznici.

Vaša reakcija na temu