Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Jadran Babić STRUČNO PREDAVANJE Znate li koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka?

STRUČNO PREDAVANJE Znate li koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka?

U petak, 13. prosinca

'Ugljični otisak hrane i nova piramida prehrane koja je održiva za čovjeka i planet', naziv je stručnog predavanje koje će se održati  u petak, 13. prosinca u podne na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MEDILS) u Splitu.

Skup, povodom 15 godina manifestacije Gastroadvent u Splitu i 20 godina rada Savjetovališta za prehranu 'Olja', organizira nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić sa svojim stručnim timom.

'Po prvi put u RH raspravlja se o ugljičnom otisku hrane. Međunarodni stručni skup je namijenjen profesionalnim ugostiteljima, proizvođačima hrane, zdravstvenim djelatnicima i svima nama.

Posebno se naglašava uloga medija koji dostavljaju informacije o održivom načinu prehrane kreiranom na znanstvenim spoznajama. U središtu je zdravlje čovjeka i održivost okoliša', objašnjava Martinić.

Koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka? Koji model prehrane je najoptimalniji za ljude i okoliš? Kako izračunati ugljični otisak hrane? Mogu li uzgajivači maslina trgovati ugljičnim kreditima ili kompenzacijama ugljika? Koliko more (plava hrana) doprinosi smanjenju ugljičnog otiska? Odgovore na ova i brojna druga pitanja potražite na ovom međunarodnom stručnom skupu.

Program događanja

12.10 - 12.25

- Prezentacija: Globalni utjecaj namirnica životinjskog podrijetla na klimatske promjene

Dr. Harriet Bartlett, Sveučilište u Oxfordu (Zoom)
12.25 - 12.40

- Izlaganje: Utjecaj mediteranskog načina prehrane na ljudsko zdravlje

Izv. prof. dr. sc. Ivana Kolčić, Medicinski fakultet Split
12.40 - 12.55

- Izlaganje: Poljoprivreda, CO2 i održiva proizvodnja hrane u Dalmaciji

Prof. dr. sc. Frane Strikić, Mediteranska poljoprivreda, Sveučilište u Splitu

12.55 – 13.10

- Izlaganje: Očuvanje i zaštita dalmatinskog načina prehrane kao kulturne baštine

Mirna Bojić, Ministarstvo kulture i medija
13.10 – 13.20

- Izlaganje: Što kreatori politika poduzimaju na temu prehrane optimalne za čovjeka i okoliš?

Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana

'Pozivamo sve zainteresirane na raspravu o održivosti i zaštiti naše prehrambene kulture u kontekstu klimatskih izazova', poručuje Olja Martinić

Nakon programa je predviđeno druženje uz dalmatinske delicije, ali i burger od vitalca.

Vaša reakcija na temu