'Ugljični otisak hrane i nova piramida prehrane koja je održiva za čovjeka i planet', naziv je stručnog predavanje koje će se održati u petak, 13. prosinca u podne na Mediteranskom institutu za istraživanje života (MEDILS) u Splitu.
Skup, povodom 15 godina manifestacije Gastroadvent u Splitu i 20 godina rada Savjetovališta za prehranu 'Olja', organizira nutricionistica i dijetetičarka Olja Martinić sa svojim stručnim timom.
'Po prvi put u RH raspravlja se o ugljičnom otisku hrane. Međunarodni stručni skup je namijenjen profesionalnim ugostiteljima, proizvođačima hrane, zdravstvenim djelatnicima i svima nama.
Posebno se naglašava uloga medija koji dostavljaju informacije o održivom načinu prehrane kreiranom na znanstvenim spoznajama. U središtu je zdravlje čovjeka i održivost okoliša', objašnjava Martinić.
Koliki je ugljični otisak prosječnog dalmatinskog ručka? Koji model prehrane je najoptimalniji za ljude i okoliš? Kako izračunati ugljični otisak hrane? Mogu li uzgajivači maslina trgovati ugljičnim kreditima ili kompenzacijama ugljika? Koliko more (plava hrana) doprinosi smanjenju ugljičnog otiska? Odgovore na ova i brojna druga pitanja potražite na ovom međunarodnom stručnom skupu.
Program događanja
12.10 - 12.25
- Prezentacija: Globalni utjecaj namirnica životinjskog podrijetla na klimatske promjene
Dr. Harriet Bartlett, Sveučilište u Oxfordu (Zoom)
12.25 - 12.40
- Izlaganje: Utjecaj mediteranskog načina prehrane na ljudsko zdravlje
Izv. prof. dr. sc. Ivana Kolčić, Medicinski fakultet Split
12.40 - 12.55
- Izlaganje: Poljoprivreda, CO2 i održiva proizvodnja hrane u Dalmaciji
Prof. dr. sc. Frane Strikić, Mediteranska poljoprivreda, Sveučilište u Splitu
12.55 – 13.10
- Izlaganje: Očuvanje i zaštita dalmatinskog načina prehrane kao kulturne baštine
Mirna Bojić, Ministarstvo kulture i medija
13.10 – 13.20
- Izlaganje: Što kreatori politika poduzimaju na temu prehrane optimalne za čovjeka i okoliš?
Stipe Čogelja, zamjenik splitsko-dalmatinskog župana
'Pozivamo sve zainteresirane na raspravu o održivosti i zaštiti naše prehrambene kulture u kontekstu klimatskih izazova', poručuje Olja Martinić
Nakon programa je predviđeno druženje uz dalmatinske delicije, ali i burger od vitalca.