Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash STUDIJA: Dijetalna pića su jednako loša za vaše srce kao i klasični zaslađeni napici

STUDIJA: Dijetalna pića su jednako loša za vaše srce kao i klasični zaslađeni napici

Umjetna sladila mogu povećati apetit, poremetiti probavu i povećati želju za slatkom hranom

Smanjivanje konzumacije slatkih napitaka poput gaziranih pića, sokova i aromatiziranih kava možda neće učiniti ništa za zdravlje vašeg srca ako ih zamjenjujete umjetno zaslađenim alternativama. Odnosno, dijetalnim napicima.

Novo istraživanje otkrilo je da su ljudi koji su konzumirali pića s niskokaloričnim ili beskaloričnim zaslađivačima poput aspartama, sukraloze i stevije imali veći rizik od srčanih bolesti u usporedbi s ljudima koji uopće nisu pili zaslađena pića.

Za istraživanje, objavljeno u časopisu American College of Cardiology, istraživači su pregledali podatke 104.760 sudionika dugotrajne internetske studije u Francuskoj u kojoj sudionici bilježe prehranu, tjelesnu aktivnost i zdravstveni status u redovitim razmacima od šest mjeseci, prenosi Index.

Otkrili su da sudionici koji su konzumirali zaslađena pića imaju veći rizik od kardiovaskularnih bolesti, što nije bilo iznenađenje, jer je šećer povezan s mnoštvom zdravstvenih problema. Međutim, otkrili su i da su oni koji su konzumirali dijetalne verzije zaslađenih napitaka imali jednako visok rizik, prenosi Insider.

'Naša studija sugerira da umjetno zaslađeni napici možda nisu zdrava zamjena za zaslađena pića, a ti podaci pružaju dodatne argumente za poticanje trenutne rasprave o porezima, označavanju i regulaciji zaslađenih pića i umjetno zaslađenih pića', naveo je u priopćenju za javnost.vodeći istraživač Eloi Chazelas, doktorand na Sveučilištu Paris North.

Ipak, postoji nekoliko ograničenja ovog istraživanja. Kao prvo, to izravno ne utvrđuje da umjetna sladila povećavaju rizik od srčanih bolesti. Istraživanje također nije razlikovalo različite vrste umjetnih zaslađivača, koji možda nemaju iste učinke.

No, također je poznato da umjetna sladila mogu povećati apetit, poremetiti probavu i povećati želju za slatkom hranom.

'Zaključak je da upotreba zamjena za šećer ne čini nezdravi izbor zdravim, nego takav izbor čini manje nezdravim', rekao je Robinson.

Vaša reakcija na temu