Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Sve zdravstvene prednosti kapule

Sve zdravstvene prednosti kapule

Dobra je za zdravlje srca, upale

Kapula (luk) bi trebala trajati u vašoj smočnici ili drugom hladnom, suhom i tamnom mjestu otprilike dva tjedna, ali nemojte je čuvati pored krumpira koji ispuštaju plin i vlagu koji mogu brzo pokvariti luk.

1. Kapula pomaže poboljšati zdravlje srca

Konzumiranje luka može imati zdrav utjecaj na kardiovaskularni sustav. Naime, istraživanje je pokazalo da polifenol zvan kvercetin koji se nalazi u luku pomaže u smanjenju visokog krvnog tlaka i razine triglicerida.

2. Bogat je antioksidansima

Luk je prepun antioksidansa koji se bore protiv bolesti i slobodnih radikala te pomažu popraviti i zaštititi oštećene stanice u tijelu. Oni su jedan od najboljih izvora flavonoida (uključujući kvercetin), fitokemikalija sa snažnim antioksidativnim svojstvima. Crveni i žuti luk bogatiji su tim antioksidansima od drugih vrsta. Prehrana bogata antioksidansima može pomoći smanjiti upalu i spriječiti oštećenja slobodnih radikala, što dovodi do snažnog imunološkog sustava i boljeg općeg zdravlja.

3. Pomaže smanjiti rizik od raka

Provedeno je nekoliko istraživanja o tome kako luk može imati važnu ulogu u prevenciji raka. Studija sa Sveučilišta Guelph zaključila je da je crveni luk najučinkovitiji u smanjenju stanica raka debelog crijeva i dojke, piše Real Simple, prenose 24 sata.

Vaša reakcija na temu