Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Tajna savršenog rižota: Kako skuhati kremasto jelo koje uvijek uspijeva?

Tajna savršenog rižota: Kako skuhati kremasto jelo koje uvijek uspijeva?

Donosimo nekoliko savjeta

Rižoto je jedno od onih jela koje na prvi pogled izgleda jednostavno – riža, malo povrća, temeljac i pokoja začinska nota. No, svi koji su ga barem jednom pokušali pripremiti znaju da razlika između suhih zrna i savršeno kremaste teksture često leži u detaljima. Donosimo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da svaki put skuhate rižoto dostojan najboljih restorana.

1. Odaberite pravu rižu

Za rižoto nisu sve vrste riže jednake. Najčešće se koriste arborio, carnaroli ili vialone nano. Njihova posebnost je u visokom udjelu škroba koji osigurava kremastu teksturu. Klasična dugozrnata riža nije dobra opcija jer ostaje previše rastresita.

2. Temeljac je pola posla

Dobar rižoto počinje s kvalitetnim temeljcem. Pileći, povrtni ili riblji – ovisi o receptu i nadopuni sastojaka. Važno je da temeljac bude topao i da ga dodajete postupno. Hladna tekućina usporava kuhanje i zaustavlja oslobađanje škroba.

3. Pirjanje je ključ okusa

Na maslacu ili maslinovom ulju lagano popržite sitno sjeckani luk ili šalotu dok ne postanu staklasti. Ovaj korak daje osnovni sloj okusa. Rižu dodajte na tavu i kratko je prepržite – tako će svako zrno upiti masnoću i kasnije se ravnomjernije kuhati.

4. Polako i strpljivo

Temeljac se dodaje malo po malo, najčešće po jednu kutljaču. Svaki put pričekajte da ga riža upije prije nego što dodate novu količinu. Upravo to polagano upijanje i miješanje stvara kremastu strukturu.

5. Ne zaboravite na vino

Čaša bijelog vina koja se doda na početku, odmah nakon što se riža poprži, daje rižotu karakterističnu svježinu i aromu. Alkohol će ispariti, ali okus ostaje.

6. Završni trik – mantekatura

Pred kraj kuhanja (nakon 15-18 minuta, ovisno o vrsti riže), kada je rižoto kuhan al dente, maknite ga s vatre i dodajte kockicu maslaca te naribani parmezan. Brzo promiješajte da se sve poveže – ovaj proces zove se mantekatura i upravo on rižotu daje onu kremastu, baršunastu teksturu.

7. Poslužite odmah

Rižoto ne voli čekati. Ako ga ostavite da stoji, riža će nastaviti upijati tekućinu i postati pregusta. Najbolji je kada se servira odmah nakon pripreme.

8. Igrajte se sastojcima

Osnova je uvijek ista, ali kombinacije su beskrajne – od klasičnog rižota s gljivama, preko verzije s plodovima mora, pa sve do modernih varijacija s bundevom ili šparogama. Bitno je da glavna namirnica bude svježa i sezonska.

Uz ove savjete, vaš će rižoto uvijek biti kremast, bogat okusom i pravo jelo za uživanje – bilo da ga pripremate za obitelj ili želite impresionirati goste.

Vaša reakcija na temu