Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Tri recepta za zdrave grickalice

Tri recepta za zdrave grickalice

Za sve koji broje kalorije

Što kada bismo vam rekli da ne morate prestati grickati iako ste na dijeti? Ako ne vjerujete, pročitajte tri recepta za slane grickalice portala Studentski.hr koja će oduševiti i vas i vaše goste koji ne paze na kalorije!

Grčki umak uz integralne grisinije:

- 150 g grčkoga jogurta

- 100 g krem sira

- sol, papar, kopar, sezam

- češnjak u prahu ili dva češnja

Humus uz svježe povrće, tortilja-čips ili štogod drugo:

- 400 g slanutka

- 2 žličice tahinija (možete napraviti i sami – izblendajte prženi sezam i dodajte ulja te nastaviti blendati dok ne dobijete malo gušću smjesu)

- 3 žlice maslinovog ulja

- prstohvat papra, soli, peršina, začinske paprike

- žlica limunovog soka

- nekoliko sušenih rajčica (tri su sasvim dovoljne)

- oko 100 ml vode

Sve sastojke postepeno ubacujte u blender. Smjesa bi trebala biti gusta i jednolična, no ako volite komadiće rajčice i slanutka blendajte kraće.

Čips od kelja:

- narezani listovi kelja (ne i stabljike)

- začini po želji

- maslinovo ulje

Pripremite smjesu od maslinova ulja, soli i drugog omiljenog začina (kurkuma, papar, paprika, čili, luk, đumbir...) te u nju umačite listove kelja koje ste prethodno narezali. Ostavite ih na papiru za pečenje oko 30 minuta i za to vrijeme zagrijte pećnicu na 70°C. Tako će se kelj prosušiti, a ne i zagorjeti. Proces može trajati oko sat ili dva vremena – svakako provjeravajte koliko je hrskav. Gotova grickalica! Ovaj čips možete poslužiti uz humus ili grčki umak koji smo zapisali. 

Važno je istaknuti da je kelj obogaćen mineralima, vitaminima A i C, željezom, luteinom i prehrambenim vlaknima, a ima i nisku energetsku gustoću. Ovo je onda zaista dobar početak za uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu ako do sada niste bili prevelik obožavatelj.

Vaša reakcija na temu