Što kada bismo vam rekli da ne morate prestati grickati iako ste na dijeti? Ako ne vjerujete, pročitajte tri recepta za slane grickalice portala Studentski.hr koja će oduševiti i vas i vaše goste koji ne paze na kalorije!
Grčki umak uz integralne grisinije:
- 150 g grčkoga jogurta
- 100 g krem sira
- sol, papar, kopar, sezam
- češnjak u prahu ili dva češnja
Humus uz svježe povrće, tortilja-čips ili štogod drugo:
- 400 g slanutka
- 2 žličice tahinija (možete napraviti i sami – izblendajte prženi sezam i dodajte ulja te nastaviti blendati dok ne dobijete malo gušću smjesu)
- 3 žlice maslinovog ulja
- prstohvat papra, soli, peršina, začinske paprike
- žlica limunovog soka
- nekoliko sušenih rajčica (tri su sasvim dovoljne)
- oko 100 ml vode
Sve sastojke postepeno ubacujte u blender. Smjesa bi trebala biti gusta i jednolična, no ako volite komadiće rajčice i slanutka blendajte kraće.
Čips od kelja:
- narezani listovi kelja (ne i stabljike)
- začini po želji
- maslinovo ulje
Pripremite smjesu od maslinova ulja, soli i drugog omiljenog začina (kurkuma, papar, paprika, čili, luk, đumbir...) te u nju umačite listove kelja koje ste prethodno narezali. Ostavite ih na papiru za pečenje oko 30 minuta i za to vrijeme zagrijte pećnicu na 70°C. Tako će se kelj prosušiti, a ne i zagorjeti. Proces može trajati oko sat ili dva vremena – svakako provjeravajte koliko je hrskav. Gotova grickalica! Ovaj čips možete poslužiti uz humus ili grčki umak koji smo zapisali.
Važno je istaknuti da je kelj obogaćen mineralima, vitaminima A i C, željezom, luteinom i prehrambenim vlaknima, a ima i nisku energetsku gustoću. Ovo je onda zaista dobar početak za uvrstiti ga u svakodnevnu prehranu ako do sada niste bili prevelik obožavatelj.