Na sjednici Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta (ENVI) zastupnici su raspravljali o novim pravilima o označavanju hrane. Hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol - koji je bio izvjestitelj Kluba zastupnika Europske pučke stranke (EPP) za Strategiju 'od polja do stola' u Odboru za unutarnje tržište i zaštitu potrošača Europskog parlamenta (IMCO) - uputio je tom prigodom upozorenje.
'Prema podacima Eurostata, polovica europskog stanovništva pretila je. U Hrvatskoj, državi iz koje dolazim, gotovo dvije trećine odraslih osoba ima prekomjernu tjelesnu masu ili debljinu. Pravilno informiranje potrošača o hrani jedan je od načina na koji možemo utjecati na ovaj javnozdravstveni problem.
Nažalost, Europski revizorski sud utvrdio je postojanje znatnih nedostataka u pravnom okviru EU-a kad je u pitanju označavanje hrane. U EU-u trenutačno nema etiketa koje bi upućivale na razinu prerade hrane iako znanstveni dokazi upućuju da konzumacija velikih količina ultraprerađene hrane povećava rizik od razvoja bolesti povezanih s prehranom', istaknuo je.
Osim toga, Europska komisija najavila je da će do kraja 2022. predstaviti prijedlog harmoniziranog i obveznog označavanja hrane na prednjoj strani pakiranja proizvoda. Eurozastupnik Sokol napomenuo je kako do toga nije došlo.
'U EU-u postoje različite metode označavanja proizvoda na prednjoj strani pakiranja proizvoda od kojih je najpoznatiji Nutri Score. Međutim, ovaj sustav može zavarati potrošače jer se njime, primjerice, Coca-Cola s umjetnim sladilom rangira kao nutritivno poželjnija, odnosno zdravija od maslinovog ulja, što je nedopustivo i predstavlja napad na mediteransku prehranu i proizvođače maslinovog ulja. Dakle, važno je da označavanje hrane bude utemeljeno na znanstvenim podlogama i procjenama učinaka. Ne smijemo dopustiti da maslinovo ulje bude žrtva novih pravila o označavanju hrane', zaključio je Sokol.