Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Julio Frangen / TZ Jelsa WINE, OLIVE AND HERITAGE FESTIVAL Jelsa ponovno privukla posjetitelje željne autohtonih doživljaja, terroirskih vina i mirisa lavande i smilja

WINE, OLIVE AND HERITAGE FESTIVAL Jelsa ponovno privukla posjetitelje željne autohtonih doživljaja, terroirskih vina i mirisa lavande i smilja

Nastavljaju se ljetni događaji

Ususret ljetu i ove je godine Turistička zajednica općine Jelse, manifestacijom 3. Wine, olive & heritage festival pokazala autohtone vrijednosti otoka Hvara u okrilju Mediterana, kroz organizirane posjete vinarijama, uljarama i OPG-ovima, uz kušanje domaćih proizvoda. 

- Koncept našeg Festivala pokazao se uspješnim pa smo ga ponovili jer nam je važna promocija otočnih proizvoda u pomno osmišljenoj manifestaciji namijenjenoj domaćim i stranim gostima kojima želimo pokazati 'najboje od Hvara'. Dnevni izleti vode goste po selima u našoj općini (Zastražišće, Svirče, Vrboska, Vrbanj), a navečer se svi druže u prelijepo uređenom jelšanskom parku - na promenadnom kušanju hrane, vina, slastica uz glazbu na koju su mnogi i zasplesali! Ove godine uključili smo u program i umjetničku radionicu na otvorenom Art& Wine. Jelšanski park bio je prepun posjetitelja u petak i subotu, zadovoljni su bili i izlagači i gosti, a to nam daje poticaj da već sada razmišljamo kako organizirati festival sljedeće godine, potkraj svibnja 2023. Važno je kontinuirano stavljati u prvi plan otočke proizvode, pokazati domaćim i stranim turistima značaj i ljepotu otoka Hvara i malih gradića poput Jelse koji imaju itekako puno sadržaja za ponuditi - naglasila je Marija Marjan, direktorica TZ-a Općine Jelsa.

Festival se sastojao od dnevnih izleta u vinarije, uljare i OPG-ove na području općine Jelsa. Prvi je izlet bio u najdulje mjesto na otoku - Zastražišće. Posjetitelji su upoznali OPG-ove Ante Mateljan Babić (degustacija domaćih proizvoda), Grgo Lučić (destilacija smilja i lavande) i Kod Kućera (kušanje domaćih proizvoda, upoznavanje farme koza). U petak su posjetitelji kušali vina i ulja. U vinarijama je naglasak bio na izvornim sortama (bogdanuša, prč, darnekuša, plavac mali), Svoja vina su u kušaonicama predstavile vinarije Carić, Ventus, Plančić, Tomić, Pavičić i PZ Svirče. Maslinova ulja predstavila je višestruko nagrađivana uljara Božić, OPG Murvica ponudio je svoje domaće proizvode, a OPG Deanović ispričao je priču o povijesti 'levande' na otoku i njezinim blagodatima za zdravlje. U Wine & Oilbaru Nono u Vrboskoj, gosti su mogli nazočiti i vinskoj radionici o zanimljivoj i jedinstvenoj hvarskoj sorti 'p(a)rč'.

Večernji program bio je u središnjem jelšanskom parku. Ondje su se mogla kušati vina članova udruge Hvarski vinari i drugi otočki proizvodi (slastice, kolači) te proizvodi od lavande, smilja i različitog drugog bilja s otoka Hvara. Veliku pozornost privukla je Jelšanska gregada koju su u parku pripremali uživo pred publikom vlasnici restorana Nono (Ivo Drinković) i Davor (Krišto Barbić), a subotnju je gozbu pripremio mladi kuhar Kristijan Rojnica sa svojom janjetinom s bižima.

U nedjelju, 19. lipnja, festival je zatvorio vrata glazbom i poezijom - koncertom 'Bašćinu gledajuć, oh koli lipa je' i poetskom večeri 'Od Hektorovića do suvremenika'.

Ljetni događaji u organizaciji Turističke zajednice Jelse nastavljaju se.

- Pred nama je dugo, toplo ljeto - pozivamo vas da doživite Jelsu i okolinu na poseban način i uživate ljetnom programu koji će vam sačuvati posebne autohtone doživljaje u dugom sjećanju - poručili su iz TZ-a. 

Vaša reakcija na temu