Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash ZA BOLJI SAN Jedite rižu!

ZA BOLJI SAN Jedite rižu!

Obiluje aminokiselinom triptofanom koja uzrokuje pospanost

Određene namirnice povoljno djeluju na san, a japanski znanstvenici potvrdili su kako redovito jedenje većih količina riže pomaže kod nesanice. Hrana s visokim glikemijskim indeksom poput riže obiluje aminokiselinom triptofanom koja uzrokuje pospanost.

Triptofan povećava količinu serotonina u mozgu i pospješuje proizvodnju melatonina, hormona spavanja, piše Daily Mail, prenose 24 sata

Ljudi koji redovito jedu rižu imaju bolji san, dok oni koji jedu tjesteninu češće imaju probleme sa spavanjem. San im je često isprekidan i treba im više vremena da bi zaspali, dok oni koji jedu rižu dulje i bolje spavaju, utvrdila je studija na 1848 ispitanika.

- Namirnice visokog glikemijskog indeksa povezuju se s boljim snom, osobito duljim trajanjem. Isto ne vrijedi za tjesteninu koja remeti san. Konzumacija kruha, palačinki ili pizze nije imala nikakav utjecaj na san - tvrde znanstvenici. 

Vaša reakcija na temu