Ovogodišnje 4. izdanje Zinfesta, festivala Crljenak i rođaci, u Marini Kaštela održano je u četvrtak i petak, te je okupilo veliki broj izlagača, među kojima su bili prvenstveno vinari i vinogradari s vrhunskim vinima raznih sorti. Poseban naglasak bio je na Crljenku, ali i na autohtonim sortama poput ninčuše, vlaške, glavinuše, tribljana, pošipa i babice. Neizostavni dio Zinfesta bila je i gastro ponuda, gdje su u fokusu bila tradicionalna dalmatinska jela, pa su posjetitelji imali priliku kušati razne delicije, uključujući dalmatinsku marendu.
Jačanje prepoznatljivosti Kaštela i svijesti o tome da je kaštelanski Crljenak direktni predak proslavljenog Zinfandela glavni je cilj ovog festivala, na kojem je predstavljeno oko 150 autohtonih sorti. Upravo ta raznolikost priča priču o vinima iz Kaštela, koja obuhvaćaju kvalitetu, eleganciju i bogatu ponudu ovog podneblja. To je posebno naglašeno na masterclassu, kojeg je vodio Daniel Čečavac, viski edukator, sveučilišni profesor i jedan od vrhunskih hrvatskih sommeliera. Na masterclassu je kušan Crljenak kroz godine, od 2008. do 2020.
Degustirano je dvanaest vina različitih proizvođača, vrhunskih primjera Crljenka, od juga Dalmacije, počevši s Konavlima, preko sjeverne Dalmacije do Kaštela. Od tih dvanaest vina, šest je bilo s kaštelanskog vinogorja, uključujući berbu iz 2009. godine, dok je šest ostalih dolazilo iz regija poput Brača, Konavla, okolice Zadra i Makarske.
Svako vino priča svoju priču, no u kombinaciji s hranom iskustvo se dodatno obogaćuje. Posjetitelji Zinfesta imali su priliku kušati razne delicije, uglavnom tradicijska jela, dok su kuhari pokazali inovativan pristup.
Prvi put festival je iznjedrio pobjednika Dalmatinske marende. Natjecalo se devet sudionika, a najbolje jelo bile su tripice Dubravke Delić. Godinama kuha iz ljubavi, a pobjedu je osvojila tradicijskim jelom obogaćenim upravo kaštelanskim Crljenkom, koji je dodatno istaknuo priču o baštini i tradiciji. Drugo mjesto pripalo je Jeleni Medić, kuharici restorana Grote iz Segeta, za pjukance s junetinom, dok je trećeplasirani Stjepan Matas, chef restorana Spinnaker, osvojio žiri inovacijom u tradicijskom jelu sipi i bobu.
Žiri, kojem nije bilo lako odlučiti o pobjednicima, sastojao se od: Ivane Vladović, direktorice TZ SDŽ, Nade Maršić, direktorice TZ Kaštela, Tonćija Drlje s Veleučilišta Aspira, chefova Petra Božića i Nikole Tomića te vinara Jakova Bedalova.
Važnost domaćih jela prepoznali su i u Srednjoj strukovnoj školi Sinj. Njihove učenice Matea Marinić i Lea Radinović, uz mentora Zdravka Hrgovića, servirale su sinjske arambašiće s purom i suhim mesom. Učenice splitske Turističko-ugostiteljske škole, Lana Musinov i Anamarija Mađarević, s profesorom Ivanom Romcem pripremile su pljukance sa sipom i bobom.
Fokus na dalmatinsku spizu bio je prisutan i u ponudi restorana. 'Angolo' iz Kaštel Gomilice, pod vodstvom Ivana Ćurića i kuhara Željka Buotića Leše, predstavio je brujet s tunjevinom, brancinom i kozicama. Restoran 'Grote' iz Segeta predstavio je chilli bombarde, dok su Mirjana i Marinko Roguljić iz Klisa, u sklopu svog OPG-a, posjetiteljima ponudili kliški uljenak, verziju soparnika s mendulama, orasima i maslinovim uljem.
Što se tiče prezentacija i edukacija, Turističko-ugostiteljska škola Split promovirala je projekt Regionalnog centra kompetencije. Ravnatelj Ivo Bilić najavio je otvorenje nove školske zgrade s mini hotelom za praktičnu nastavu učenika. Gosti sa Šolte predstavili su svoje sorte vina, među kojima i Dobričić, rođaka kaštelanskog Crljenka. Festival je zaključilo sljubljivanje jela i Zinfandela pod vodstvom sommeliera Ljube Poštenjaka i Danijela Klaića, koji su spajali ljuto, slano, slatko i gorko s Crljenkom kaštelanskim.
Ovogodišnji Zinfest, zahvaljujući brojnim sudionicima, bio je vrlo uspješan u promociji bogatog kulturnog nasljeđa Kaštela, Dalmacije i Hrvatske. Prostori Marine Kaštela, kao domaćina, i nezaboravno iskustvo svakog posjetitelja proživljeno na kaštelanskoj rivijeri, pradomovini Zinfandela, nastavit će širiti slavu kaštelanskog Crljenka i u godinama koje dolaze.