Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press FOTOGALERIJA Oldtimeri sunčanu subotu proveli u Omišu

FOTOGALERIJA Oldtimeri sunčanu subotu proveli u Omišu

Posjetili i područje nekadašnje Poljičke Republike

Grupa vlasnika i ljubitelja modela Fiat X1/9 Bertone iz Slovenije i Hrvatske već se gotovo desetljećima druže i uživaju u zajedničkim vožnjama. Njihova druženja odvijaju se dva puta godišnje i to u proljeće i krajem ljeta, a organizatori se mijenjaju. Ovaj put domaćin je bio Neno Pavić iz Dugog Rata pored Omiša, također vlasnik ovog veoma atraktivnog oldtimera. 

Osim desetak modela Fiat X1/9 Bertone, ovaj put su im se priključili ljubitelji Fiat oldtimera koji su došli s dva spidera 124, zatim modelom 1100 i 124 sport coupe.

Centralni dan ovog višednevnog druženja bio je u subotu, 7. rujna. Nakon kratke vožnje sudionici susreta su u organizaciji Turističke zajednice grada Omiša uz stručnu pratnju vodiča obišli centar Omiša i upoznali se sa zanimljivostima iz povijesti grada koji svoju povijest broji u tisućama godina.

Fiat X1/9 Bertone automobil klinastog oblika karoserije na prvi pogled odmah ukazuje na sportski karakter i asocira na uživanje u vožnji, a stoga i nije čudo da je na američkom i tržištu Kanade nazivan Mali Ferrari.

Nastavak druženja odveo je sudionike na putovanje oldtimerima kao vremeplovom u povijest i to u srednji vijek, odnosno u Poljičku Republiku, koja je postojala gotovo 700 godina, a smjestila se na kopnenom dijelu između Omiša i Splita.

Ugodnom vožnjom sudionici susreta stigli su do mjesta gdje puca pogled na grad Omiš, ušće Cetine i okolicu, do lokacije gdje se nalazi kip legendarne poljičke junakinje Mile Gojsalić.

Nakon kratke stanke, put je vodio u Gata u Povijesni muzej Poljica odnosno na prostor između crkve sv. Ciprijana i Povijesnog muzeja Poljica, u debelom hladu hrasta medunca starog između 400 i 700 godina, gdje je dobrodošlicu poželjela Nikolina Radmilo Pivčević, kostimirana interpretatorica baštine koja oživljava lik Mile Gojsalić.

Izuzetna prigoda bila je doživjeti ovaj muzej na jedan poseban i originalan način, kroz priču o Poljičkoj Republici, gotovo nevjerojatnoj višestoljetnoj zajednici slobodnih seljaka plemenitog roda, gdje su sudionici na najbolji način mogli doživjeti koliko su bili napredni stari Poljičani te su živjeli u jednom od malobrojnih istinski demokratski uređenih društava tog vremena.

U organizaciji Turističke zajednice grada Omiša u okruženju Povijesnog muzeja Poljica Nikolina Radmilo Pivčević kostimirana interpretatorica baštine priredila je degustaciju soparnika kojeg je sama pripremila po recepturi kako se na ovom lokalitetu spravlja stotine i stotine godina te simbolizira specifičnu poljičku kulturu i način života.

Zajednička vožnja oldtimerima nastavljena je kroz nebrušeni dragulj prirode Poljica, pogotovo za vlasnike Fiat X1/9 Bertone sa krovom čiji se srednji dio odvaja sa zaštitnim lukom iznad sjedišta.

Nakon kratkog odmora i pauze za kavu i piće put je nastavljen kanjonom rijeke Cetine do Radmanovih mlinica čija povijest seže u 18. stoljeće, koje su ponudile pravo utočište u hladu uz gotovo spokojan ambijent prirode ali uz udobnost i gastronomiju.

Uz ručak dodijeljeni su prigodni pokloni svim sudionicima ovog lijepog druženja istomišljenika koji veže ljubav prema oldtimerima, automobilima koji imaju posebnu dušu.

Vaša reakcija na temu