Blog Sweet life by Karla, kao i istoimene stranice Instagrama i Facebooka ispunjene su predivnim fotografijama slastica, a sve to djelo je 18-godišnje Splićanke Karle Kovačić koja svojim receptima može konkurirati i puno starijim kolegama. Srednjoškolsko obrazovanje ova tinejdžerica bliži kraju te poručuje kako će ostati vjerna slastičarstvu. Za čitatelje Dalmatinskog portala osmislila je, ispekla, dekorirala i na kraju fotografirala tri kolača. Prije nego 'pokupite' neke od Karlinih recepata doznajte kako je započela njezina slatka priča...
- Sve je započelo kada sam na Coolinarici 2014. godine otvorila profil. Počela sam pripremati sve, slana i slatka jela, a ujedno sam i počela s kuhanjem. Nakon godine dana shvatila sam da me zanimaju slastice. Kada sam vidjela da se drugima sviđa ono što radim i pišem, počela sam razmišljati i o blogu. Jedno je vodilo drugom pa sam tako početkom ove godine pokrenula i vlastiti blog.
Od koga si naučila pripremati slastice?
- Svi u mojoj obitelji veliki su ljubitelji hrane. Još kao malo dijete voljela sam raditi kolače s mamom i bakama koje su me uvijek rado savjetovale i dale mi pregršt dobrih ideja. Mama je moja velika potpora u svemu što radim i mislim kako bih teško mogla obavljati sve školske obveze i posvetiti se slastičarstvu da nje nema.
Maturantica si I. gimnazije. Koji su ti daljnji planovi?
- Planiram ići na Kul IN, riječ je o priznatom kulinarskom institutu u Sisku, a nakon toga se nadam prilici za stažom u Hrvatskoj. Potom planiram obilaziti razne zemlje i ići na privatne tečajeve onoga što me zanima, a to je francusko slastičarstvo.
Vlastiti biznis?
- San mi je pokrenuti vlastiti posao i dokazati da mogu biti uspješna u onom što radim. Znam da je za to potrebno puno vremena i ulaganja, ali želim vjerovati da je uz volju i trud sve moguće.
Kako stigneš školu uskladiti sa slastičarstvom?
- Škola ide super, prolazim s odličnim uspjehom i vjerujem kada nešto želiš da ne postoji stvar koja te može spriječiti.
Neki bi kazali kako si 'luda' što s prosjekom od 5.0 ne ideš na neki prestižni fakultet...
- Ali mene njihovo mišljenje ne zamara. Naravno, volim čuti poučne savjete, ali neko pametovanje me neće odgovoriti od mojih planova. Mislim da bi mladi ljudi trebali ići za onim što najviše vole, trebaju imati hrabrosti i vjerovati u svoje snove. Cijenim svakoga tko pokuša biti uporan u ostvarenju svojih snova.
Tko je najveći obožavatelj tvojih slastica?
- Moja obitelj i prijatelji uvijek su oni koji će prvi imati priliku isprobati sve što napravim. Tako slobodno mogu reći da su upravo oni moji najveći obožavatelji, ali i kritičari.
Koliko često objavljuješ recepte na blogu i što ti je omiljeno?
- U pravilu objavim barem jedan recept tjedno te bi tako željela i nastaviti. Najdraže mi je raditi torte jer mi daju najveću mogućnost dekoracije, osim toga volim kremaste kolače. Volim isprobati nešto što do sada nisam vidjela, ne volim toliko tradicionalne kolače, a ako ih ipak pravim smislim neku modernu verziju.
Koliko je ovo skup 'sport'?
- Imam čast što sam Dolcela ambasador, oni mi šalju svoje proizvode i to mi olakšava pripremu i kreativnost. Inače, veoma je skupo dok si tinejdžer i nemaš vlastiti prihod, ali jedva čekam kada ću krenuti s radom u ovom području.
Po čemu misliš da su tvoje slastice posebne?
- Svaki moj recept prolazi 'taste test' i tek tada kreće objava na blog, a to je i jedan od razloga zbog kojeg su dobiveni komentari, barem do sada, bili isključivo pozitivni. Uz to, najvažnije je izraziti svoju kreativnost te to raditi s ljubavlju.
Kremasta mak limun torta
Već dugo želim napraviti nešto s makom i napokon sam uspjela to realizirati. Kremasta torta sa sočnim mak biskvitom i limun kremom oduševila je apsolutno sve svojom jednostavnošću, ali i okusom. Idealna za dodati malo boje ovim hladnim zimskim danima!
Sastojci
BISKVIT
1/2 žličice sode bikarbone
75g mljevenog maka
90g glatkog brašna
70g šećera
75g maslaca sobne temperature
2 žumanjka
100ml mlijeka
1 žličica kardamoma po želji
LIMUN KREMA
90g maslaca
100g šećera
150ml soka od limuna (od cca 3 limuna)
korica 3 limuna
4 srednje velika jaja
prstohvat soli
5g želatine
2dl slatkog vrhnja
1 Dolcela šlagfix
20g Dolcela šećera u prahu
ŠEĆERNI SIRUP
100ml vode
100g šećera
OSTALO
4-5 žlica lemon curda od limun kreme
DEKORACIJA
200ml slatkog vrhnja (mliječnog)
1 Dolcela šlagfix
20g šećera u prahu
Priprema
U zdjelu stavite maslac sobne temperature i šećer te sve dobro izmiksajte dok ne postane kremasto. Dodajte žumanjke i ponovno dobro izmiješajte. Smjesi dodajte mlijeko i špatulom ga umiješajte. U drugoj zdjeli pomiješajte kardamom, mljeveni mak, brašno, sodu bikarbonu i sol pa sve polagano i postepeno umiješajte u prvu smjesu. Smjesa treba biti gušća od uobičajenih pa vas to ne treba zabrinjavati.
Kalup promjera 18cm obložite papirom za pečenje te u njega prebacite smjesu i poravnajte je špatulom. Stavite u zagrijanu pećnicu te pecite oko 25 minuta, ovisno o pećnici, na temperaturi od 180 stupnjeva. Provjerite čačkalicom je li biskvit gotov. Kada je gotov pustite ga da se ohladi dok pripremate ostatak.
Prvo pripremite šećerni sirup. Pomiješajte u manjem loncu 100ml vode s 100g šećera i zagrijavajte dok se šećer u potpunosti ne otopi. Kada je gotov pustite ga da se ohladi pa ga kasnije iskoristite za natopiti biskvit. Za biskvit prvo želatinu pomiješajte s hladnom vodom i ostavite sa strane da nabubri. Jaja, limunov sok, i koricu šećer i sol stavite u lonac. Kuhajte na srednjoj temperaturi sve dok smjesa ne postane čvršća. Uklonite je s vatre pa dodajte dio po dio masla, između svakog dodavanja dobro promiješajte. Otopite želatinu (na laganoj vatri ili u mikrovalnoj) i pripazite da ne uzavre pa je zatim dodajte vrućoj smjesi pritom brzo miješajući. Limun smjesu prethodno malo zagrijte ako je potrebno kako bi se želatina lakše umiješala u smjesu. Kako bi dobili svilenkastiju smjesu možete ju jednom protisnuti kroz cjediljku, ali to nije nužno. Od smjese odvojite 4-5 žlica u manju posudicu te sve ostavite da se ohladi na sobnoj temperaturi. Kada se smjesa ohladila prvo pripremite slatko vrhnje. Utucite ga s kremfiksom i malo šećera u prahu, ali nemojte ga pretući. Špatulom ga laganim kružnim pokretima umiješajte u veći dio kreme od limuna.
Biskvit poravnajte tako da mu nožem odrežete gornji dio. Prelijte ga s 2-3 žlice prethodno napravljenog šećernog sirupa. Sve slažite u kalupu. Na njega nanesite kremu od limuna i sve ostavite u hladnjaku oko 2 sata. Kada se torta ohladila i očvrsnula, ostatak lemon curda koji ste prethodno odvojili ravnomjerno rasporedite po vrhu torte pa ju ponovno vratite u hladnjak. Lemon curd možete prije toga protisnuti kroz cjediljku kako bi bio lakši za nanošenje. Dekorirajte po želji.
Biscoff rolice
Stari bakin recept u kombinaciji s neodoljivim namazom od lotus keksa. Dok se peku privlačit će vas svojim mirisom, a nakon toga zasigurno izgledom i okusom!
500g brašna
30g kvasca
50g šećera
250ml mlakog mlijeka
40g maslaca
2 jaja
1 žličica soli
1/2 naribane korice limuna
PUNJENJE
cca 60g maslaca
9 žlica Lotus biscoff namaza
PREMAZ
maslac
GLAZURA
200g krem sira
40g šećera u prahu
1/2 žličice vanilija ekstrakta
Priprema
Prosijte manji dio brašna u veću zdjelu te u sredini napravite udubinu u koju razmrvite kvasac. Zatim dodajte mlijeko, malo šećera pa zamijesite kvas te ostavite da se diže 15 minuta.
Rastopite maslac i pomiješajte ga s uzdignutim kvasom pa dodajte jaja, sol i limunovu koricu. Sve skupa pomiješajte s preostalim brašnom i ostavite da se uzdiže još 30 minuta.
Razdijelite tijesto na komade od cca 100g (ja sam dobila 9 komada). Svaki razvaljajte na traku dimenzija otprilike 8x30 cm. Svaku premažite s 3/4 žlice rastopljenog maslaca, a zatim sa žlicom namaza. Smotajte ih na način da ih prvo preklopite po dužini, a zatim ih zarolajte užom stranom.
Složite ih u kalup premazan maslacem i ostavite među njima mali razmak. Nakon što su se uzdizale dodatnih 15 minuta, premažite ih s otopljenim maslacem i stavite peći u zagrijanu pećnicu 25-30 minuta na 190 stupnjeva. Po potrebi smanjite temperaturu na 180 stupnjeva.
Na rolice prije serviranja stavite preljev. Pripremite ga tako da navedene sastojke dobro izmiješate špatulom. Prebacite ga u slastičarsku vrećicu s uskim nastavkom i dekorirajte tople ili hladne rolice.
Kokos borići
Komadi mog posljednjeg cheesecakea jako su me podsjećali na boriće te sam odlučila ponoviti nešto slično tomu za vrijeme blagdana. Mekani limun biskvit s kokos mascarpone kremom čine savršenu kombinaciju koja je tako jednostavna, a tako dobra!
BISKVIT
125g mekog brašna
75g šećera
50ml ulja (po želji maslinovo)
75ml mlijeka
2 manja jaja
1 vanili šećer
1/2 praška za pecivo
korica 1/2 limuna
prstohvat soli
+mlijeko
KREMA
100g maslaca sobne temperature
100g Linolade kokos
150g mascarponea
Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva te s malo maslaca premažite kalup dimenzija 30x10cm. U velikoj zdjeli prosijte brašno i prašak za pecivo. U drugoj zdjeli jaja utucite sa šećerom i vanilija šećerom, a zatim im dodajte sol i još malo izmiksajte. Kad se sve dobro povezalo smjesi dodajte ulje i mlijeko. Tekuću smjesu postepeno dodajte suhoj te stalno miješajte kako se ne bi stvorile grudvice. Smjesu pecite u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva oko 20 minuta. Provjerite je li biskvit gotov tako da čačkalicu zabodete u sredinu, ako izađe suha, možete ga izvaditi iz pećnice.
Nakon što se biskvit ohladio na sobnoj temperaturi, izvadite ga iz kalupa i stavite u hladnjak na hlađenje dok pripremite kremu. Maslac izmiksajte s Linoladom dok ne dobijete glatku smjesu, a zatim u smjesu špatulom umiješajte mascarpone.
Sve slažite u kalupu u kojem ste pekli biskvit. Biskvit natopite s otprilike 7 žlica hladnog mlijeka. Preko njega nanesite kremu i poravnajte je špatulom. Sve stavite u hladnjak još minimalno 2 sata prije posluživanja.
Dekorirajte po želji. Ja sam za dekoraciju koristila 100ml slatkog vrhnja te ga izmiksala s malo šećera u prahu.