Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: 192635 from Pixabay  PORAŽAVAJUĆE IZVJEŠĆE PRAVOBRANITELJICE Lani je 21 dijete poginulo u prometu, sedmero ih je ubijeno

PORAŽAVAJUĆE IZVJEŠĆE PRAVOBRANITELJICE Lani je 21 dijete poginulo u prometu, sedmero ih je ubijeno

'Kontinuirano raste obiteljsko i vršnjačko nasilje'

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević pred Saborom je iznijela svoje izvješće za prošlu godinu koje je poražavajuće.

- Prošle godine je 21 dijete izgubilo život u prometu, sedmero je počinilo samoubojstvo, a sedmero djece je ubijeno. Uz te tragedije koje smo mogli spriječiti, kontinuirani porast obiteljskog i vršnjačkog nasilja, izdvajanja djece iz obitelji te poteškoće s mentalnim zdravljem djece, mladih i odraslih, ukazuju na zanemarivanje ovih kritičnih i kroničnih problema i nužnost većih ulaganja u sustave obrazovanja, pravosuđa, socijalne skrbi i zdravstva.

U Izvješću ističemo pozitivne pomake, poput novog prijedloga Protokola o postupanju u slučaju nasilja među djecom i mladima, uvođenja Barnahus modela za podršku svoj djeci koja su bila žrtve seksualnog nasilja te pooštravanja sankcija za seksualne delikte i drugih. Uz pozitivne pomake, nažalost, ponavljamo veliki broj naših zabrinutosti i prijedloga iz prethodnih izvješća, poput onoga da se napokon regulira rad igraonica za djecu - stoji u izvješću.

Ta usluga je praktički izvan radara i djelokruga upravnih tijela, a koriste ju tisuće roditelja i djece godišnje.

- Ponavljamo nužnost promjena koje će dovesti do učinkovitije zaštite djece i njihovih prava, u sustavima socijalne skrbi, zdravstva, pravosuđa te obrazovanja. U 2023. stiglo nam je 13 % više prijava o pojedinačnim povredama prava djece nego u prethodnoj godini, ukupno njih 2 183. Neke prijave zbog svoje složenosti i specifičnosti zahtijevaju višegodišnje praćenje, stoga smo nastavili postupati u 1 065 predmeta iz prethodnih godina. Najveći rast prijava bilježimo u području pravosudno-zaštitnih prava (41,17 %), obrazovnih prava (24,47 %) te osobnih prava (14,46 %).

Osim toga, čak 1 316 predmeta odnosila su se na opće inicijative i preporuke, suradnju s nacionalnim i međunarodnim institucijama, sastanke, projekte, obilaske ustanova te ostale poslove Ureda -naglašava pravobtaniteljica.

Nadalje, u 1.252 telefonska razgovora pružili su informacije i savjete strankama.
U radu na pojedinačnim prijavama, Ured nastavlja zagovarati drugačije pristupe rada s djecom i obiteljima, a sve u cilju ostvarivanja potencijala svakog djeteta.

- Ovdje želim posebno istaknuti sve one stručnjake, čelnike škola te lokalne zajednice koji svakodnevno prioritiziraju dječju dobrobit, tražeći rješenja za njihove probleme, često i izvan postojećih okvira svojih nadležnosti. Njih susrećemo prilikom posjeta različitim institucijama i zajednicama. U zaštiti prava djece sve više prepoznajemo i važnost osobnog angažmana, jer oslanjanje isključivo na propise ne donosi uvijek željene rezultate.

Tijekom 2023. sudjelovali smo u postupku donošenja ili izmjene 28 propisa, uključujući i tri strateška dokumenta. Kroz pojedine propise predložili smo ukupno 153 konkretne promjene u vezi zaštite djece, dajući mišljenje na predložene nacrte propisa, ali i inicirajući donošenje novih ili izmjene postojećih. Nažalost, tek ih je 13 prihvaćeno, od čega šest djelomično. Iako smo izrazito nezadovoljni ovakvom
stopom prihvaćanja prijedloga, nastavljamo s jednakom predanošću zagovarati najbolji interes djece u svim budućim prijedlozima propisa i strategija - kaže Pirnat Dragičević

Nadležnim tijelima iz pravobraniteljstva su uputili i 71 opću preporuku, upozorenje ili priopćenje u cilju unaprjeđivanja zaštite prava sve djece ili pojedinih skupina djece. Većina preporuka je prihvaćena (64 %), dok na četvrtinu preporuka nisu dobili nikakvu povratnu informaciju, na što nadležna tijela obvezuju propisi, a 11 % njihovih preporuka nije prihvaćeno. 

Više od trećine  preporuka se odnosilo na obrazovanje (37 %).

Vaša reakcija na temu