Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot  Završeno tiskanje gotovo 4 milijuna glasačkih listića

Završeno tiskanje gotovo 4 milijuna glasačkih listića

Distribucija počinje u ponedjeljak, a na biračkim mjestima mora biti najkasnije u utorak navečer

Tri su dana do parlamentarnih izbora. Kampanja ulazi u samu završnicu, pa se ovoga vikenda očekuje vrhunac predizbornih aktivnosti. Nakon što je završeno tiskanje gotovo 4 milijuna glasačkih listića, u ponedjeljak počinje i njihova distribucija prema biračkim mjestima u zemlji...

Otisnuti, složeni, zapakirani glasački listići dopremljeni su u sjedišta izbornih povjerenstava diljem Hrvatske, javlja HRT

- Vidite koliki je to izborni materijal, slažu ga već četiri tjedna. Morate znati da grad Zagreb obuhvaća tri izborne jedinice, 1., 2. i 6., to je sveukupno oko 750 tisuća birača - kaže Vjeran Blažeković, predsjednik Gradskog izbornog povjerenstva Grada Zagreba.

A birači će glasati na 606 redovnih i 35 posebnih biračkih mjesta u Zagrebu.

Obišli su prostoriju u kojoj se nalazi 80 tona izbornog materijala. Osim nešto manje od 750 tisuća glasačkih listića, tu su i kuverte, zapisnici, grafitne, kemijske olovke. Sve se pakira u vreće koje se onda dostavlja na biračka mjesta.

- Imamo dakle sve ono što je DIP de facto propisao da mora sadržavati jedna vreća. Ta vreća teži negdje 25 do 30 kila - kaže Mirjana Lichtner, pročelnica Stručne službe Gradske skupštine Grada Zagreba.

Sav taj materijal mora proći kroz ruke stručnog tima koji radi i do 12 sati dnevno kako bi sve bilo spremno na vrijeme.

- Radim s ovih prekrasnih 12 žena koje za izbore rade po meni najteži posao - kako fizički, tako psihički. Fizički zato što uđe najveća količina težine ovog materijala u ovaj prostor, a psihički zato što moraju cijelo vrijeme svoga rada biti isključivo fokusirane na brojeve - kaže Željkica Brnada, voditeljica tima za slaganje izbornog materijala.

Jer pogrešaka ne smije biti.

- Velika je tu organizacija potrebna i tu prije svega dolazi do izražaja iskustvo ljudi koji to rade. Isto tako je jako bitno da se ti birački listići slože po serijskim brojevima i kasnije da budu dostavljeni na pravo biračko mjesto - kaže Blažeković.

Distribucija izbornog materijala počinje u ponedjeljak, a na biračkim mjestima mora biti najkasnije u utorak navečer.

Vaša reakcija na temu