Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay.com Andro Krstulović Opara: Sve nas je više koji današnji datum smatramo pravim Danom državnosti

Andro Krstulović Opara: Sve nas je više koji današnji datum smatramo pravim Danom državnosti

Račanova vlada promijenila je dan obilježavanja s 30. svibnja na 25. lipnja, kada je Sabor 1991. donio odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske

Splitski gradonačelnik Andro Krstulović Opara objavio je da je danas Dan državnosti. Iako se obilježava 25. lipnja, Krstulović Opara je zadnjih godina sve jasniji zašto se treba vratiti 30. svibnja kao praznik, a u zadnje vrijeme je i sve više HDZ-ovaca koji žele isto.

- Poput Katona Starijeg, to godinama ponavljam na današnji dan (zato vam i lijepim objave iz prošlih godina). Veseli me da nas je sve više koji to ističu! Dan kada smo bili ponosni, kada smo znali što obilježavamo, čega se prisjećamo i što slavimo. Osjećaj je bio sličan onome kojega imamo danas za 5. kolovoza, za Dan pobjede i Domovinske zahvalnosti te za Dan hrvatskih branitelja, kojega mi danas u Splitu obilježavamo. Radno i svečano - objavio je.

Uz hrvatsku trobojnicu napisao je:

- Sritan Vam Dan državnosti!


I prošle godine je, podsjetimo, pozvao da se vrati Dan državnosti 30. svibnja te da se  nastavi dalje obilježavati i slaviti naša domovina i naša pobjeda 5. kolovoza, a da se 8. listopada i 25. lipnja prisjećamo.

- Praznik bi trebao biti u srcima i dušama većine građana, a to tako nije. Jer su političke elite zadnjih 25 godina neodlučno mijenjali datume i napravile zabunu koja mene žalosti, kao i veliku većinu ljudi. Hrvati su usvojili 30. svibnja kao svehrvatski Dan državnosti koji je dobro funkcionirao dok nismo došli u situaciju da smo promijenili dan na 25. lipnja - poručivao je više puta ne mijenjajući stav.

Dan državnosti se slavio 30. svibnja dok koalicijska vlada početkom 2000.-ih nije promijenila na 25. lipnja.

Podsjetimo, 30.5.1990. konstituiran je prvi višestranački Sabor i tada je taj datum uzet kao rođendan domovine, a 25.6.1991. Sabor je donio odluku o samostalnosti i suverenosti Hrvatske. Zbog toga je taj datum uveden kao Dan državnosti u Vladi Ivice Račana.

Vaša reakcija na temu