Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Facebook BANOŽIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU: Hrvatska vojska nije vaša igračka

BANOŽIĆ ODGOVORIO MILANOVIĆU: Hrvatska vojska nije vaša igračka

Kaže da oštro demantira to da je Elvis Burčul potjeran u mirovinu

Nakon što je predsjednik Republike Zoran Milanović danas na obilježavanju 30. obljetnice osnutka 137. brigade Zbora narodne garde i Hrvatske vojske u Dugoj Resi odluku ministra Marija Banožića nazvao 'nezrelom osvetničkom odlukom', a njega nebitnim, reagirao je i ministar.

Priopćenje ministra obrane Marija Banožića prenosimo u cijelosti:

'Predsjednik Republike Hrvatske svojim izjavama pokazuje kako se neprimjereno odnosi prema obrambenom sustavu i Hrvatskoj vojsci što je neprofesionalno za funkciju koju obnaša.

Predsjednik Republike mora znati kako Hrvatska vojska nije njegova igračka.

Oštro demantiram da je brigadir Elvis Burčul potjeran u mirovinu. Ponavljam da je riječ o brigadiru kojem je isteklo imenovanje na dužnost zapovjednika Počasno-zaštitne bojne te mu je sukladno zakonu, po potrebi službe i u skladu s Planom izdvajanja osoblja za 2021. prestala djelatna vojna služba s pravom na starosnu mirovinu.

Vezano uz navode Predsjednika Republike da će pitanje 'svoje Počasno-zaštitne bojne riješiti na drugi način vojnički, zapovjedno', naglašavam da je svatko dužan poštovati zakon pa i Predsjednik Republike Hrvatske te su Zakonom o obrani jasno propisani ustrojstvo i zapovijedanje u Oružanim snagama Republike Hrvatske, kao i nadležnosti državnih tijela u području obrane.

U skladu s Ustavom, Predsjednik Republike Hrvatske je vrhovni zapovjednik Oružanih snaga što nitko ne dovodi u pitanje, ali su nadležnosti Predsjednika Republike Hrvatske jasno i nedvosmisleno propisane Zakonom o obrani kojega je 2013. godine Milanovićeva Vlada predložila, a Hrvatski sabor donio i koji je i danas na snazi. Stoga Predsjednik Republike svoje ovlasti kao vrhovni zapovjednik mora provoditi u skladu sa Zakonom o obrani.

Očito u nedostatku argumenata Predsjednik Republike Hrvatske ne zna drugačije reagirati osim vrijeđati na osobnoj razini'.

Vaša reakcija na temu