Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: StockSnap from Pixabay DIPLOMSKI RAD SA STROJARSTVA: Biblija je veličanstven povijesni zapis

DIPLOMSKI RAD SA STROJARSTVA: Biblija je veličanstven povijesni zapis

'Od metalnih materijala se navode zlato, srebro, bakar, bronca, mjed, tuč, željezo, gvožđe, čelik, ocjel, olovo i kositar'

Društvenim mrežama dijeli se diplomski rad jedne studentice sa zagrebačkog Fakulteta brodogradnje i strojarstva. Tema rada je Biblija, točnije tehnički materijali koji se spominju u Bibliji.

'Od metalnih materijala u Bibliji se navode zlato, srebro, bakar, bronca, mjed, tuč, željezo, gvožđe, čelik, ocjel, olovo i kositar. Zlato se spominje već u prvim poglavljima Knjige Postanka, a uz srebro to je najčešće spominjani metal', stoji u njenom radu. Dugačak je 50 stranica, a studentica je temeljito prošla svaku referencu metala koji se spominjao u Bibliji, uz pripadajuće citate iz knjige, piše Telegram.

Priložila i detaljne tablice

Za svaki je metal objasnila kakvu je ulogu imao za svakodnevni život ljudi, pogotovo kao sredstvo razmjene. Uz rad, priložila je i tablicu s popisom metala, njihovim talištima, gustoćama i tvrdoćom. Kako bi citati iz Biblije čitatelju rada bili jasniji, priložila je i tablicu konverzije biblijskih mjernih jedinica za dužinu. Također je objasnila i kako se u to doba raspolagalo novcem.

No, neki korisnici društvenih mreža ukazali su na neke dijelove rada koji imaju manje veze s temom, a više sa samom Biblijom, odnosno njenim značajem u ljudskoj civilizaciji, društvu i kulturi.

‘Biblija je veličanstven povijesni zapis’

'Biblija je dobila više kritika nego bilo koja povijesna knjiga. Nijedna druga knjiga nije napisana tako davno, od toliko različitih autora i na toliko različitih lokacija. Uistinu, Biblija je veličanstven povijesni zapis koji se savršeno podudara s znanstvenim otkrićima.

Koliko god se pokušavalo diskreditirati Bibliju kroz znanost, ništa nije dokazalo da je lažna. Skeptici su ili uveliko u krivu ili su samo opovrgli unaprijed stvorena pogrešna uvjerenja o tome što Biblija doista predstavlja', piše studentica u uvodnom poglavlju svog rada.

Zahvalila Bogu na razumijevanju

'Pri čitanju Biblije ne treba zanemariti neke činjenice kao što su: hebrejski način mišljenja i izražavanja, raznorodnost biblijskih književnih vrsta, različita vremena pisanja pojedinih knjiga, povijesne i zemljopisne okvire, prisutnost religiozne misli, izvor inspiracije i veliki liturgijski značaj Biblije', napisala je u istom poglavlju.

U početnom dijelu rada, u kojem se pišu zahvale, također je spomenula Boga, uz zahvalu što ju je spojio sa zaručnikom, te ih vodi kroz život. 'A najviše hvala dragome Bogu koji me jedini može istinski razumjeti', napisala je, uz citat iz Pavlove poslanice Filipljanima, jedne od knjiga Novog Zavjeta.

Vaša reakcija na temu