Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Evo detalja Karamarkovog plana za povratak u politiku

Evo detalja Karamarkovog plana za povratak u politiku

'Napustit će HDZ i ići na izbore sa svojom listom'

Bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko ponovo svojim postupcima hrvatsku javnost navodi na pomisao da se vraća u politiku, iz koje je otišao prije sedam godina.

Ovaj put je interes potaknuo pokretanjem web-stranice karamarko.com, koja je jučer osvanula s fotografijom Margaret Thatcher i citatom na engleskom jeziku koji se njoj pripisuje: 'Možda ćeš bitku morati voditi više nego jednom da bi pobijedio'. Prethodno je Karamarko sam tu stranicu, na kojoj još nema nikakvog drugog sadržaja, najavio na Facebooku i to porukom: 'Sve što radim, radim za domovinu Hrvatsku'.

Što to Karamarko trenutačno radi, je li ovo svojevrstan slogan s kojim se on namjerava uključiti u kampanju za iduće parlamentarne izbore? Htjeli smo to jučer njega pitati, ali nije se javljao na mobitel. Proteklih mjeseci, uvijek kada bi se proširila glasina da se sastaje s istomišljenicima u svrhu formiranja neovisne listom s kojom bi nastupio na skorašnjim izborima za Sabor, Karamarko nas je uvjeravao da pojma nema o svojim navodnim pripremama za politički 'comeback'. Ne mora to, naravno, ništa značiti jer političari komuniciraju na taj način kada odbijaju otkriti vlastite planove. Dakle, sasvim je moguće da je Karamarko doista odlučio krenuti u novu životnu avanturu, piše Novi list.

Teška zadaća

Prema neslužbenim informacijama iz kruga njemu bliskih ljudi, njegova je ideja napustiti HDZ kako bi potom kandidirao svoju listu u svim izbornim jedinicama. Bilo bi to Karamarkovo mirno razdruživanje sa strankom koju je vodio četiri godine, od 2012. do 2016., u suprotnom bi automatski bio isključen iz HDZ-a čim bi objavio da mimo njega ide na izbore. Ako će se upustiti u to, Karamarkova ambicija sigurno neće dobiti dovoljno glasova kako bi postao saborski zastupnik.

Njega politička reaktivacija zanima samo uz uvjet da može opet biti određeni čimbenik, netko tko će nakon izbora utjecati na hrvatske društvene tijekove. Za to bi onda morao osvojiti barem pet-šest mandata u Saboru. To mu, međutim, ne bi bila nimalo lagana zadaća. Jer, osim dominantnog HDZ-a, za naklonost birača kojima bi se Karamarko obraćao borit će se i koalicija Most - Hrvatski suverenisti, Domovinski pokret, stranka Odlučnost i pravednost…

Bio bi politički pothvat kada bi se Karamarko uspio u tim okolnostima nametnuti sa svojom listom. Ima on, istina, iskustva u situacijama u kojima je daleko od statusa političkog favorita. Početkom 2012. krenuo je kampanju za dužnost predsjednika HDZ-a kao objektivni autsajder, a naposljetku je pobijedio na unutarstranačkim izborima. No bilo je to neko drugo vrijeme, imao je tada Karamarko uz sebe i spretnog operativca Milijana Brkića, s kojim se u ljeto 2016. razišao. Ipak, politika je nerijetko nepredvidiva i nije uopće uputno unaprijed otpisati Karamarka ako za koji dan ili tjedan kaže da je prelomio i da ulazi u izbornu utrku.

Drukčija pozicija

Na oprez u procjeni što on to točno sada smjera tjera činjenica kako nije ovo prvi put da nagoviješta politički povratak. Karamarko je 2019. stigao u Knin na proslavu obljetnice Oluje samo da bi novinarima rekao da 'ozbiljno razmišlja' o kandidaturi za predsjednika HDZ-a.

'Stranka je izgubila europske izbore i potrebno je učiniti niz promjena svih aspekata stranačkog djelovanja. Mislim da je to dovoljno dobar motiv. Ako se kandidiram, ja ću i pobijediti', optimistično je tada izjavio Karamarko. Ali kasnije je odustao od sudjelovanja na izborima u HDZ-u, za pretpostaviti je da je zaključio da mu šanse protiv premijera Andreja Plenkovića ipak nisu naročite. Danas je Karamarko možda u drukčijoj poziciji zato što mu je 2024., u kojoj se održavaju parlamentarni, europski i izbori za predsjednika Republike, vjerojatno posljednja prilika za pokušaj političke rehabilitacije.

Karamarko djeluje vrlo vitalno, ali ipak je u 64. godini. Nema sumnje da on želi doživjeti nekakvu satisfakciju nakon što je na ponižavajući način morao napustiti politiku. Sudovi su ga oslobodili odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa da je povrijedio načelo obnašanja dužnosti, koja je prouzročila raspad Vlade Tihomira Oreškovića u kojoj je Karamarko bio potpredsjednik. Možda je sada trenutak za njegovu drugu bitku kako bi u konačnici odnio pobjedu.

Vaša reakcija na temu