Foto: Image by rawpixel on Pixabay Glas poduzetnika: Javni i privatni sektor ujedinjeni za reforme

Glas poduzetnika: Javni i privatni sektor ujedinjeni za reforme

Istraživanje pokazalo kako 89% zaposlenih u javnom sektoru smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima

Udruga Glas poduzetnika se jasno zalaže za niz reformi koje smatra kritičnima za opstanak gospodarstva i države. Iako neki pokušavaju nametnuti stare podjele i zastarjele teorije o sukobima rada i kapitala, već su neke ankete na općoj populaciji ukazivale na svijest o potrebnim promjenama i spremnost da se podnese njihov kratkoročni teret. Dok mediji ističu kako će premijer Plenković sa novim sastavom Vlade RH imati povijesnu priliku napraviti potrebne reforme, neki se boje i da će ostati unutar svojih birokratskih navika i političkih pritisaka za statusom quo. Ispitivanja koja smo radili među poduzetnicima, daju jasan odgovor da oni očekuju cijeli niz reformi i smatraju kako moraju biti provedene hitno i odlučno, poručuju iz Udruge. 

'Znajući kako je potreban konsenzus cijele javnosti oko toga, zanimalo nas je kakvo je mišljenje zaposlenika javnog sektora, s kojima nemamo priliku izravno komunicirati, i o čijim interesima možemo ponešto čuti samo kroz informacije selektirane od strane njihovih sindikata. 

Zbog komentara mnogih simpatizera koji rade u javnom sektoru, a koji se otvoreno ne slažu s radom sindikata, odlučili smo na uzorku od više stotina ljudi, napraviti kratku anketu i sakupiti osnovne informacije o spremnosti na promjene. Prvo pitanje je bilo vrlo jednostavno – Slažete li se da su u javnom sektoru potrebne reforme? Veliki broj njih, preko 95%, je odgovorilo potvrdno, kako smatraju da su reforme nužne. To je potvrdilo našu tezu da se svi zaposlenici u Hrvatskoj slažu oko toga koje stvari nisu dobre te smatraju kako se mora ozbiljno raditi na promjenama. Anketa je rađena na više stotina ljudi i rezultati su nas ugodno iznenadili. Samo 3% zaposlenika je reklo da se promjene moraju raditi možda i samo u nekim sektorima, a ispod 1% smatra kako nikakve reforme nisu potrebne', ističu nadalje.


Nakon potvrde da i zaposlenici u javnom sektoru vide potrebu za ozbiljnim reformama i promjenama, zanimali su nas i precizniji odgovori o tome što je sve potrebno napraviti za njih. 

Na pitanje što sve treba napraviti ispitanici odgovaraju ovako: 

Preko 89% njih smatra kako treba smanjiti broj političkih uhljeba u njihovim redovima. Oko 84% se složilo da sve treba digitalizirati i time ubrzati i pojednostaviti stvari. Gotovo 82% misli da treba ukinuti nepotrebne državne agencije i izmišljene pozicije. Preko 80% se slaže kako im se treba povećati efikasnost i produktivnost, a nešto manje od 75% smatra da bi trebalo uvesti transparentnost u sve procese.


'Kroz te odgovore možemo vidjeti kako postoji visoka razina samosvijesti te preklapanje s viđenjem problema i iz privatnog sektora. 

I za kraj, željeli smo dobiti informaciju o tome što zaposlenici javnog sektora misle o tome koji su sektori prioritet i gdje bi se stvari prve trebale reformirati? Pitali smo ih: U kojim segmentima mislite da su reforme najpotrebnije?

Njih 19% misli kako treba reformirati jedinice lokalne samouprave, a drugi najveći pojedinačni odgovor s preko 11% je sudstvo, koje je očito svima bolna tema. Nešto manje od 9% misli da se treba reformirati ministarstva i državne servise, a oko 5% da bi reforme trebale utjecati i na firme u državnom vlasništvu. Ipak, zanimljivo je da je najveći broj ispitanika – preko 51%, zaključio da se reformirati moraju SVI segmenti. U UGP-u možemo samo reći kako smo jako zadovoljni s rezultatima, s obzirom na to da reflektiraju i naše glavne zahtjeve o više rada, više pravde, transparentnosti, digitalizaciji itd.', poručuju iz Udruge Glas poduzetnika.


Zaključak se, tvrde, nameće sam po sebi – u društvu postoji konsenzus kako su promjene potrebne i nužne. Oko toga se slažu i javni i privatni sektor. 

'Nikakvi alibiji neće biti prihvaćeni ako reforme ne budu provedene, a premijer Plenković i njegov tim imaju priliku pokazati hrabrost i snagu da provedu što je potrebno i ostanu zapamćeni kao najbolja Vlada do sada, ili birokratske kukavice koje su samo pokušavale kratkoročnim ustupcima osigurati kraj svoga mandata i time do kraja ugroziti budućnost ekonomski uzdrmane zemlje. UGP svakako navija za prvu opciju i stavlja se na raspolaganje za pomoć kako bi se ona i ostvarila', kažu poduzetnici.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(69913, "");
Pregledaj komentare