Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HGK: Hrvatska franšizna industrija u uzletu

HGK: Hrvatska franšizna industrija u uzletu

Zbog bržih rezultata i manjih rizika takvo poslovanje sve popularnije

U Hrvatskoj raste broj kvalitetnih franšiznih brendova koji imaju potencijal za rast i izlazak na tržišta drugih zemalja, poruka je 3. Foruma franšiza HGK, koji se održao u Family Mall Centru u organizaciji Zajednice za usluge, promociju i know-how u trgovini - Grupacije tvrtki za franšizno poslovanje HGK.

'U Hrvatskoj po ovom modelu posluje oko 230 sustava, oni zapošljavaju više od 20.000 osoba, a te brojke svakim danom rastu. Domaćih franšiza također je sve više i u njima vidimo veliki potencijal za rast kao i izlazak na strana tržišta', istaknula je uvodno Sanja Smoljak Katić, direktorica Sektora za trgovinu HGK.

Predsjednica Zajednice za usluge, promociju i know-how u trgovini Anita Markota Štriga, osvrnula se na to zašto franšizno poslovanje cvijeta u neizvjesnim vremenima.

'Definirana pravila franšizera te njihovo znanje i iskustvo mogu poduzetnicima olakšati poslovanje i brže ostvarenje rezultata. U današnje vrijeme ulazak u poduzetništvo jednostavnije je i manje rizično ako se poslovanje pokreće kroz poznate franšizne brendove',  pojasnila je Markota Štriga, također i članica uprave Erste Card Cluba koji upravlja poslovanjem jedne od prvih franšiza na našem tržištu - Diners Clubom.

Kako ući u franšizni posao te kako kroz minimalni poduzetnički rizik napraviti dobar biznis pojasnio je Andrija Čolak, vlasnik jedne od najuspješnijih hrvatskih franšiza Surf'n'Fries, i direktor konzultantske tvrtke za franšizno poslovanje CFCG.

Put jedne franšize predstavio je Alan Mate Orlić iz Tinker Labs, te je govorio o izazovima stvaranja jedne uspješne hrvatske franšize koja posluje na više od 40 lokacija u Hrvatskoj i regiji.

Tinker Labs metoda je podučavanja kojoj je cilj uvesti djecu u svijet STEAM-a (znanosti, tehnologije, inženjerstva, umjetnosti i matematike), a ova franšiza dobitnica je Državne nagrade tehničke kulture Faust Vrančić za 2021. godinu, za popularizaciju znanosti i inovativnog rada te nagrade 'Franšiza godine 2021.'.

Maja Obersnel, pravnica u CFCG, govorila je o pravnim i financijskim aspektima franšiznih ugovora: koji su osnovni elementi ugovora o franšizi te kako pristupiti financijskim institucijama za dobivanje potrebnih sredstava. Izazov je u tome što su kupci franšize često osobe ili male tvrtke koje nemaju bankama vidljiv uhodan posao - međutim, takav preuzimaju, ne grade posao od nule.

Zaštita intelektualnog vlasništva u franšiznom poslovanju bila je tema izlaganja Andreja Matijevića, odvjetnika i zastupnika za patente i žigove pri DZIV, EUIPO i EPO. Matijević je prezentirao primjene uspješnih franšiznih tvrtki koje su zaštitile svoj brend.

Na Forumu su održana i dva panela. Na panelu Novi put do uspjeha: Inspirativne priče iz prve ruke - iskustva i izazovi uspješnih franšizera govorili su Josip Martić, MBE - Mail Boxes, MBE Adriatic, Hrvoje Šimić, Tekstilpromet, Alan Mate Orlić, Tinker Labs, Zvonko Bajcer, Tokić, Mihael Sviben, Domino's pizza. Opisali su na koje su sve izazove nailazili pokrećući posao kroz franšizu, ali i koje su sve prednosti ovakvog modela poslovanja.

Panel Istraživanje neotkrivenih tržišta i prilika otvorio je priliku za razgovor o financiranju franšiznog poslovanja, regionalnoj suradnji komora, udruženja i zajednica, potencijalu širenja domaćih franšiza u regiji, ali i o uspješnim franšizama iz susjedstva koje posluju na našem tržištu. Sudjelovali su predstavnici HGK, HZZ-a, HAMAG-BICRO-a, Erste banke i Makedonske franšizne udruge.

Vaša reakcija na temu