Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
HGK će dati čak 200 do 250 otkaza

HGK će dati čak 200 do 250 otkaza

Razlog je kriza, odnosno pad članarine

Hrvatska gospodarska komora podijelit će otkaze za skoro polovicu svojih zaposlenika zbog krize i pada članarina. HGK sa nizom svojih sektora zapošljava oko 520 ljudi u središnjem uredu, podružnicama, ali i inozemnim predstavništvima, otkrivaju 24 sata

Da se sprema veliki val otkaza nam je potvrđeno od dvoje sugovornika koji kažu da će se broj otkaza kretati između 200 i 250. 

- Razlog je pad prihoda od članarina koje nisu naplaćivane tri mjeseca, a padat će i sljedeće godine zbog smanjivanja iznosa članarina. Trebalo bi ostati oko 300 ljudi. Ogroman je to šok – kaže nam osoba iz Komore upućena u događanja.

Predsjednik HGK Luka Burilović nam se nije javio za komentar. HGK smo poslali pitanja o točnom broju ugovora o radu koji će biti raskinuti i je li točno da će biti više od 200 otkaza, planiranom padu prihoda i načinu na koji će se jedna od najstarijih institucija reorganizirati. Iako nam je potvrđeno da se na planu koji uključuje otkaze radi, nisu precizirali koliko će ih točno biti.

- Možemo potvrditi da HGK priprema reorganizaciju o kojoj će javnost biti obaviještena odmah po definiranju plana, te razgovora sa zaposlenicima – službeni je odgovor HGK.

Dodali su i da je reorganizacija Komore počela s digitalnom transformacijom, no kažu da je situacija s pandemijom pridonijela da joj se pristupi ranije od planiranog. 

HGK je ove godine planirao prihode od 233 milijuna kuna, a od obvezne članarine koje plaćaju sve tvrtke koje posluju u Hrvatskoj je trebalo doći oko 70 posto ili oko 165 milijuna kuna. Nakon izbijanja korona krize, donijeli su odluku da tvrtke ne plaćaju članarinu tri mjeseca. Na zaposlene je s druge strane odlazilo ukupno oko 90 milijuna kuna godišnje. Ostatak troškova su bili materijalni troškovi, organizacije odlazaka na sajmove, vanjske usluge i slično.

HGK je na udaru zbog obvezne članarine, ali i suđenja bivšem predsjedniku Nadanu Vidoševiću koji je optužen da je izvukao milijune iz te institucije. Također, Udruga Glas poduzetnika se zalaže da članstvo bude dobrovoljno, a ne da je obvezno čim se osnuje tvrtka.

Jedan od sugovornika iz HGK kaže da su trebali početi transformaciju i ranije.

- Iako ima puno povika, Komora nudi niz besplatnih usluga, bori se za hrvatsko gospodarstvo, a većina tvrtki plaća 42 kune članarine mjesečno. Takva institucija ne bi trebala propasti, ali da se treba modernizirati i biti nezavisna od politike, treba  – smatra, pišu 24 sata.

Vaša reakcija na temu