Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash HSP: Tražimo odustajanje od Fuchsovog prijedloga o cjelodnevnoj nastavi

HSP: Tražimo odustajanje od Fuchsovog prijedloga o cjelodnevnoj nastavi

Zahtijevaju i žurno poništavanje nagrade učiteljici Snežani Šević 'koja javno promiče velikosrpske stavove'

Hrvatska stranka prava od ministra znanosti i obrazovanja Radovana Fuchsa traži da odustane od prijedloga reforme školstva po kojoj bi djeca u školama bila prisiljena boraviti cijeli dan. 

'Malo je koji zakonski prijedlog na e-savjetovanju doživio tolike kritike, a predložena reforma - koja bi se najesen trebala provoditi u eksperimentalnoj fazi - već je doživjela fijasko. Protiv načina na koji je zamišljena pobunili su se i učitelji i roditelji. To ne čudi jer je riječ o potpuno nerazrađenom prijedlogu čiji konačni ishodi nisu jasni. Iznimno mali broj škola prijavio se za sudjelovanje u eksperimentalnoj fazi, a i one koje su to učinile ovih se dana susreću s prosvjedima roditelja koji ne žele da njihova djeca cijeli dan borave u školi', poručuju. 

Ovakav je prijedlog problematičan i zbog toga što škole u većim gradovima nastavu ne održavaju u jednoj smjeni pa samim tim program nije provediv, smatraju HSP-ovci. 

'U djelovnima Hrvatske koje imaju pozitivan demografski prirast još ima škola u kojima se nastava odvija čak u tri smjene. Naime, iako 60 posto škola ima nastavu u jednoj smjeni, njih pohađa tek 40 posto učenika. Upravo je ovo gorući problem kojeg je ministar Fuchs trebao rješavati, a ne igrati se kozmetičkih reformi. Baš kao i njegovi prethodnici koji nisu imali volje zasukati rukave i izgraditi nove škole, odnosno nadograditi i proširiti postojeće tamo gdje je to moguće. Žalosno je, međutim, da ministar obrazovanja na silu svoju karijeru želi graditi preko leđa djece, baš kao i njegova prethodnica Blaženka Divjak sa svojom 'Školom za život' koja je propala prije nego što je i počela. 

Ministar Fuchs možda se ne bi ovako blamirao da je barem malo saslušao struku. Ali kako je mogao kad je imao važnijeg posla. Na primjer, povodom Dana učitelja 2022., dodijeliti nagradu Ministarstva znanosti i obrazovanja RH najboljoj prosvjetnoj djelatnici Snežani Šević, učiteljici iz Borova Sela. Fuchsova „naj učiteljica“ 1996. u okupiranoj Slavoniji objavila je knjigu „Putevi nezaborava“ u kojoj bez imao srama Hrvate naziva sotonama, a šahovnicu simbolom srama i užasa i što je najtragičnije pravda mučka smaknuća redarstvenika u Borovom Selu. HSP traži da se osobi koja javno promiče govor mržnje i poziva na progon Hrvata, žurno poništi nagrada koju joj je dodijelio HDZ-ov ministar Fuchs i onemogući rad u hrvatskom obrazovnom sustavu', stoji u priopćenju kojeg potpisuje Nikica Augustinović, predsjednik HSP-a.

Vaša reakcija na temu