Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
INTERVJU S PREDSJEDNIKOM MLADEŽI HDZ-a Ivan Vidiš o svim akterima na političkoj sceni i ulozi nove generacije

INTERVJU S PREDSJEDNIKOM MLADEŽI HDZ-a Ivan Vidiš o svim akterima na političkoj sceni i ulozi nove generacije

Pitali smo ga što misli o koaliciji s HNS-om, unutarstranačkim izborima, skretanju Plenkovića ulijevo...

Ivan Vidiš je 30-godišnji politolog i predsjednik Mladeži HDZ-a, a to znači da je pred njim sigurna politička karijera, ako kojim slučajem ne napravi neki krivi potez. Ovo je njegov prvi veći intervju, nakon kojega smo dojma da vrlo dobro zna granicu koju ne želi prijeći, vješt je u izbjegavanju odgovora kao dosta iskusniji političari, ali i jasnom artikuliranju njemu bitnih stavova. Dakle, ne vjerujemo da će za par godina netko iz ovog teksta moći izvući neku spornu Vidišovu izjavu kao što ga se razvlačilo zbog rečenice da mu je Jadranka Kosor uzor, izrečene kada takvo što u HDZ-u nije bilo sporno. U intervjuu smo ga pitali za mišljenje o Andreju Plenkoviću, Milijanu Brkiću, Tomislavu Karamarku, Kolindi Grabar-Kitarović, Davoru Ivi Stieru, Miru Kovaču, Ivanu PenaviZoranu MilanovićuMilanu Kujundžiću, Petru Škoriću, Andri Krstuloviću Opari, Dariju JuričanuZdravku Mamiću, koaliciji s HNS-om, Škorinoj platformi i drugim političkim temama. 

Mladež HDZ-a ste preuzeli prije nešto više od godinu dana, što ste napravili i što još namjeravate do kraja dvogodišnjeg mandata?

- Smatram da se u ovih godinu dana unaprijedio način na koji Mladež djeluje, ali najvažnije je da je Mladež postala akter koji se sve više postavlja kao nositelj politika za mlade i kao njihov predstavnik na političkoj sceni. Trudimo se prepoznati probleme mladih i za njih nudimo ostvariva rješenja. Isto tako, na izbore za Europski parlament izašli smo sa svojim programom, a o kvaliteti istoga i prostoru koji nam je dan puno govori činjenica da je na prijedlog Mladeži Karlo Ressler bio nositelj liste. 

Do kraja mandata još ćemo više raditi na jačanju položaja Mladeži u stranci, ali prije svega želim da nakon isteka mandata možemo imati popis dobrih stvari koje smo napravili za mlade u Hrvatskoj. Za primjer, takve mjere su povećanje minimalne studentske satnice koja je danas 25,38 kn te ukidanje poreza na dohodak za mlade do 25 godina, dok za mlade od 26 do 30 on iznosi 50%. Kroz 5 godina dodijelit će se 30.000 stipendija za studente nižeg socioekonomskog statusa. Isto tako od 1. travnja ove godine roditeljske naknade povećane su na 5.600 kuna za drugih 6 mjeseci. Smatram bitnim istaknuti da je dio tih mjera osmislila upravo Mladež.

Sigurno se ne možete pohvaliti da ste promijenili percepciju javnosti koja smatra da se mladi uključuju u stranke zbog zapošljavanja.

- Najbolji način da promijenimo takvu percepciju je vlastitim primjerom. Mladi žele biti uključeni, žele mijenjati, imaju stav i imaju što za reći, sve su obrazovaniji i kritički razmišljaju. Nije to samo hrvatski trend, na globalnoj razini to je još zapaženije. No, ono što je meni važno je da se sve više mladih angažira jer žele stvarati rješenja i žele promjene. Što se mene tiče, Mladež treba biti rasadnik talenata i treba čuti potrebe svoje generacije i odgovoriti na njih.  Mogu se pohvaliti da u vodstvu Mladeži imamo niz članica i članova koji su vrlo kvalitetni, a mnogi rade na odgovornim pozicijama kako u javnom, tako i u privatnom sektoru. Moj stav je jasan, u vodstvu Mladeži moraju biti oni koje primarno zanima javni interes i koji zbog svojih kvaliteta i ljudskih vrijednosti odskaču u zajednici. 

Savjetnik ste u ministarstvu, a radili ste u privatnom sektoru. Gdje je teže i koji je uopće bio Vaš put do savjetničkog mjesta?

- Nakon gimnazije upisao sam studij politologije na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Nakon prve tri godine studija u Zagrebu poželio sam steći akademsko iskustvo i u inozemstvu te sam uz stipendije studirao u Švedskoj na Sveučilištu Lund te u Njemačkoj na Sveučilištu Regensburg. Studij sam završio u roku, 2013. u Španjolskoj na Sveučilištu Pompeu Fabra u Barceloni gdje sam diplomirao. 

Poslije studija stažirao sam u Europskom parlamentu u Bruxellesu u uredu Andreja Plenkovića. Zatim sam se stručno osposobljavao u Ministarstvu vanjskih i europskih poslova. Nakon  toga sam tražio novi izazov, i zaposlio sam se u privatnom sektoru te sam postao voditelj jedne španjolske tvrtke u Hrvatskoj. To mi je bilo vrijedno iskustvo koje mi i danas pomaže jer bolje razumijem potrebe poslodavaca. Dok sam tamo radio, prošao sam selekciju za pripravnika Europske komisije. Iako je to bila teška odluka jer je uključivala i preseljenje u Bruxelles, odlučio sam se vratiti u struku te sam oko pola godine radio u Glavnoj upravi za zapošljavanje, socijalna pitanja i uključenost što mi je i razvilo interes za taj resor. U Europskoj komisiji sam imao prilike steći uvid u funkcioniranje tržišta rada i socijalnih sustava gotovo svih država članica. Danas radim u Ministarstvu rada i mirovinskoga sustava, savjetnik sam u Kabinetu ministra Aladrovića. Što se tiče razlike u radu između javnog i privatnog sektora, svugdje sam radio prilično puno pa ni rezultat nije izostajao, ali je veći pritisak u Kabinetu ministra, vidljivost i očekivanja različitih aktera su ogromna. 


Kako vidite ulogu Mladeži HDZ-a u društvu i u stranci?

- Mladež vidim kao zajednicu koja okuplja kvalitetne mlade, spoznaje što muči našu generaciju, osmišljava rješenja i onda ih komunicira unutar stranke. Dakle vidim Mladež kao jednog od nositelja politika koje utječu na život mladih. Mladež je važna u strukturi stranke i mislim da mora imati značajnu ulogu u njoj jer je glas mladih u Hrvatskoj i u HDZ-u. Ne manje važno, mobiliziramo mlade diljem Hrvatske i dajemo stranci ogromnu podršku što se posebno vidi tijekom izbora.

U tijeku je vrlo zanimljivo razdoblje unutarstranačkih izbora u HDZ-u. Podržali ste sadašnjeg predsjednika?

- Predsjednika HDZ-a sam podržao kao netko tko prati njegov rad od samih početaka. Često se zaboravlja da je Andrej Plenković HDZ preuzeo u teškom trenutku, kada mu se predviđao poraz na parlamentarnim izborima. Tada sam kao i danas stajao uz njega, iako je prema njemu bilo dosta nepovjerenja i skepse u stranci. Pobijedili smo na tim izborima, a moram reći da je upravo predsjednik Andrej Plenković tome dao značajan doprinos i predstavljao osvježenje u vodstvu, ali i na političkoj sceni. Kao predsjednik Vlade ostvario je vrlo dobre rezultate na svim poljima, a posebno u radu za bolji život mladih. Donesen je niz mjera u okviru obrazovanja i stipendiranja, zapošljavanja, porezne, stambene i demografske politike kroz koje je značajno poboljšan život mladih u Hrvatskoj. Nadalje, došlo je do pomlađivanja hrvatske politike te je niz mladih političara dobilo priliku. Nastavak te politike svakako treba podržati. 

Planirate li se i sami kandidirati za neku dužnost na predstojećim unutarstranačkim izborima? Kako vidite svoju karijeru?

- Mislim da svatko od članova ima odgovornost sudjelovati na unutarstranačkim izborima, a osobito mladi te moramo raditi na jačanju kulture natjecanja. Važno je da u novom vodstvu, možemo slobodno reći timu, budu zastupljene sve ideje koje su HDZ i osnovale kao okupljajuću domoljubnu stranku, ali i da se što više u obzir uzme i pronalazak i izgradnja novih mladih kandidatkinja i kandidata koji svojim vještinama i ljudskim integritetom mogu zaslužiti povjerenje birača na parlamentarnim izborima. Iz moje perspektive vidim četiri cilja: nastavak rada na poboljšanju uvjeta života i rada za mlade, generacijsku obnovu hrvatske politike, odlučni obračun s korupcijom i neradom te jedinstvo između generacija kako bi se predvodilo Hrvatsku. To je ono za što ću se zalagati idućih godina u političkom smislu, a što se tiče karijere usredotočit ću se na poboljšanje života mladih u Hrvatskoj. 

Je li Plenković bolji premijer i predsjednik stranke od Jadranke Kosor, za koju ste rekli da Vam je uzor?

- Prošlo je praktički deset godina od tada, moram priznati da moja izjava nije najbolje interpretirana, ali vjerujem da je i gospođa Kosor dala svoj obol u izazovnom vremenu. Moram reći da je Vlada Andreja Plenkovića pravi partner mladima, i učenicima, studentima, strukovnjacima, umjetnicima, IT-jevcima, nezaposlenima i zaposlenima. Svaka Vlada se sudi prema vremenu i izazovima s kojima se nosi, a za trenutnu mogu reći da radi vrlo dobar posao, ne postoji područje koje je važno za mlade, a da nije napravljen pomak. To su činjenice unatoč izazovima koje kao mladi i dalje imamo, ali se u njihovo rješavanje još nitko nije tako energično upustio. 

Što mislite Tomislavu Karamarku i Milijanu Brkiću?

- Tomislav Karamarko bivši je predsjednik stranke, a Milijan Brkić trenutni zamjenik predsjednika HDZ-a. To su kolege iz stranke koje poštujem, no naše su vizije stranke različite. 

Je li Milan Kujundžić trebao biti smijenjen? Što možete reći o njemu...

 - Vjerujem da je gospodin Kujundžić kao stručnjak poduzeo napore da unaprijedi sustav zdravstva u Hrvatskoj, a što se tiče propusta formalne i tehničke naravi, u njih ne bih ulazio. 

On je 14. ministar koji je otišao iz Plenkovićeve Vlade, koji je protuargument tezi da je to dokaz da premijer ne zna birati ljude?

- Svakako sam za podizanje standarda po pitanju transparentnosti, birači žele čiste ruke. Ako govorimo o transparentnosti imovine, to je odgovornost svakog od ministara i dužnosnika i u tom smislu smatram da je od početka trebalo staviti na stol sve što se posjeduje jer u suprotnom to šteti svima. 

Milan Kujundžić imao je sve stručne predispozicije za poziciju ministra. Bio je na rukovodećim pozicijama u zdravstvu, profesor je i ugledan je član hrvatske i međunarodne liječničke zajednice, a prije svega čak i dok je bio ministar, odrađivao je svoj liječnički posao kako bi pomogao što većem broju ljudi. To je ono što se računa kod odabira ministara. 

Kako komentirate Škorin uspjeh, hoće li ta platforma ugroziti HDZ na idućim parlamentarnim izborima? Kako formirati većinu?

- HDZ će nakon unutarstranačkih izbora biti još snažniji i na temelju svojeg programa i zajedništva će opet pobijediti na parlamentarnim izborima ove godine. Činjenica je da u trenutnom sazivu Hrvatskog sabora na desnici nemamo s kime koalirati, a da je HDZ-u prirodno nakon izbora graditi koaliciju na tom spektru. Tako će biti i nakon idućih izbora na kojima vjerujem da će HDZ opet dobiti većinu. 

Vaš stav o suradnji HDZ-a i HNS-a?

- HNS nije prirodni partner HDZ-u, a okolnosti u kojima je suradnja sklopljena zasigurno su bili presudni da do nje i dođe. Prije svega tu mislim na krizu u Agrokoru koja je prijetila paralizi hrvatskog gospodarstva. Smatram da je u tom trenutku politička odgovornost prema stabilnosti hrvatskog gospodarstva i tržišta rada zahtijevala takav potez. Ne bih bio general poslije bitke, interes Hrvatske mora biti prvi. Pitanje je što bi donijeli novi izbori u to vrijeme, a kamo bi to dovelo naše gospodarstvo. Osnova pozitivnih kretanja hrvatskog gospodarstva je stabilnost. No siguran sam da resor obrazovanja ne bismo trebali prepuštati nikome nakon idućih izbora.

Je li HDZ s Plenkovićem skrenuo ulijevo?

- Vlada koja ima dva generala Hrvatske vojske, koja se brine o dostojanstvu i zdravlju hrvatskih branitelja, osnažuje Hrvatsku vojsku, štiti vanjsku granicu od ilegalnih migracija i jača utjecaj Hrvatske u europskim i globalnim okvirima sigurno ne može biti lijeva. Donesen je i jedinstven Zakon o nestalima, a Dan državnosti je ponovno 30. svibnja. Ove ćemo godine svi moći ići u Vukovar 18. studenoga jer je od ove godine neradni dan, a Vukovar će postati mjesto posebnog domovinskog pijeteta. Skretanje ulijevo navode oni kojima je u interesu da se HDZ razjedini. Djelima se pokazalo gdje stoji HDZ. Ipak, smatram da je važno da i o smjeru provedemo raspravu u stranci jer nam cilj mora biti okupiti i različite perspektive u HDZ-u. 

Što mislite o izabranom predsjedniku Zoranu Milanoviću?

- Zoran Milanović je izabran voljom hrvatskih građana i nadam se da će promicati hrvatske nacionalne interese. Časnu funkciju predsjednika Republike moramo poštovati, a nadam se da je nakon svog prošlog mandata imao prilike za refleksiju. 

Juričan?

- Način na koji on pristupa borbi protiv korupcije je inovativan i doprinosi otvaranju mnogih bitnih pitanja, no nisam siguran da kao takav vraća povjerenje u politiku i daje doprinos odabiru kvalitetnih kandidata. Politika bi trebala biti odgovorno i časno zanimanje. Pritom, moderni političari moraju biti transparentni, a istraživački novinari poput njega imati činjenice i dokaze za navode što je onda materijal za nadležne institucije, a ne za parodiju.

Kako komentirate poraz Kolinde Grabar-Kitarović i njene gafove u predizbornoj kampanji, prije svega izjavu da bi Bandiću nosila kolače u zatvor?

- Moram naglasiti da smo s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović, kao Mladež, imali jedan korektan odnos te da su naši članovi Mladeži u predsjedničkoj kampanji dali značajan doprinos. Iz ovih izbora moramo izvući pouku o vođenju i provedbi kampanje, kao i o uključenosti pojedinih političkih aktera koji su nepromišljenim izjavama ili samom svojom pojavom dodatno mobilizirali birače za druge opcije.

Koji Vam je HDZ-ovac u Splitu bliži: šef stranke Petar Škorić ili gradonačelnik Andro Krstulović Opara?

- S Petrom i Androm imam kvalitetan odnos, zajedno su uključili velik broj mladih u političko sazrijevanje i mislim kako daju snažan doprinos HDZ-u u drugom najvećem hrvatskom gradu.


Radite u Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, koji su Vam dosadašnji rezultati po pitanju mladih?

- Uloženo je preko 6 milijardi kuna za programe poticanja zapošljavanja u dosadašnjem mandatu Vlade i to daje snažne rezultate. Nezaposlenost mladih i više je nego prepolovljena u odnosu na 2013. godinu kada je dosegla vrhunac od gotovo 50%, a danas je na otprilike 20%. Posebno bih naveo dosadašnje mjere aktivne politike zapošljavanja i ključne izmjene u 2020. godini. Od 1. siječnja ove godine ukinuta je mjera Stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa, što je mjera koja nije bila povoljna ni poštena za mlade. Uz ukidanje stručnog osposobljavanja ojačana je mjera pripravništva i samozapošljavanja čiji iznos sada može iznositi i do 100.000 kuna. Kao podrška mjeri samozapošljavanja, korisniku je na raspolaganju i mjera potpore za proširenje poslovanja koju može koristiti uz uvjet novog zapošljavanja jedne ili dvije osobe iz evidencije nezaposlenih, a potpora iznosi i do 55.000 kuna. Mjera samozapošljavanje je u 2019. imala preko 7.000 korisnika što je pravi mali poduzetnički val. Na to smo najponosniji jer nam je fokus stvoriti prave prilike za mlade, i održiv posao pogotovo u privatnom sektoru, a ne nesigurno zapošljavanje većinom u javnom kroz SOR što je bila praksa prije dolaska HDZ-a na vlast. 

Koje su to politike za mlade na kojima ćete najviše inzistirati u sljedećem razdoblju?

- Nedavno smo objavili pregled mjera. Nakon poreznih rasterećenja za mlade, demografske, stambene, obrazovne i politike stipendiranja i zapošljavanja mislim da je jasno da su mladi u fokusu politike stranke. Trenutno s ministrima osmišljavamo prijedloge za dodatno poboljšanje demografske politike, politike zapošljavanja, a posebno nam je važan prijedlog stambenih mjera na kojem sada radimo. Vidimo da je stjecanje prve nekretnine velik izazov za mlade koji zahtijeva dodatne mjere. 

Trenutno se donosi i novi Nacionalni program za mlade i mislim da je važno da se svi uključimo u javnu raspravu. Upravo radimo analizu programa Mladeži za parlamentarne izbore 2016. nakon čega ćemo predložiti novi program i prioritete za mlade s kojim ćemo izaći za parlamentarne izbore 2020. godine. 

Stav o Titu - je li pozitivna ili negativna ličnost?

- Volim reći da nam je danas 2050. bliža nego što je to 1990., a 1945. godina je daleka svim našim generacijama. U ovom mandatu naglašavao sam okrenutosti prema budućnosti u kojoj ne vidim prostora za revitalizacijom totalitarnih i zločinačkih režima. Nedvojbeno, Josip Broz Tito nije pozitivna ličnost za Hrvatsku, a još manje predmet rasprave u 2020. godini. 

Kakav Vam je film General?

- Gledao sam film i kao mladoj osobi bio je informativan, ali ne mogu dati komentar kao filmski kritičar jer film promatram kao netko tko nije sudjelovao u tim trenucima stvaranja države te to prepuštam drugima. Ipak, smatram da film koji govori o toliko važnim trenucima mora biti na visokoj razini, a kao laiku ipak mi se čini da General nije na razini na kojoj bi trebao biti. 

Za koga navijate u nogometu? Hajduk ili Dinamo ili…

- Hajduk. 

Kako komentirate povezanost HDZ-a i Zdravka Mamića Vaše mišljenje o tom bjeguncu i Hrvatskom nogometnom savezu punom HDZ-ovaca.

- Zdravko Mamić je pojava koju, blago rečeno, nikako ne odobravam u hrvatskom nogometu i trebao bi se staviti na raspolaganje hrvatskom pravosuđu. Od HNS-a očekujem nastavak razgovora s Hajdukom i uvažavanje Hajdukovih zahtjeva. 

Vaša reakcija na temu