Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA POS-ovi stanovi neće se smjeti iznajmljivati ni prodavati 10 godina!

KONAČNI PRIJEDLOG ZAKONA POS-ovi stanovi neće se smjeti iznajmljivati ni prodavati 10 godina!

Predlaže se i smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s 3 na 2 posto

Vlada je u Sabor uputila konačni prijedlog izmjena i dopuna Zakona o društveno poticanoj stanogradnji kojima predlaže smanjenje kamatne stope na javna sredstva te zabranu najma ili prodaje POS-ovih stanova u desetogodišnjem razdoblju.

Ministar Predrag Štromar rekao je da se radi o konkretnoj demografskoj mjeri s ciljem da se mladima osigura stanovanje i ostanak u Hrvatskoj. Predlaže se smanjenje kamatne stope na javna sredstva u otplati s tri na dva posto godišnje. Cilj izmjena je osim izgradnje omogućiti i kupnju stanova za državne i javne službenike i namještenike deficitarnih zanimanja te spriječiti zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova. 

U odnosu na prijedlog Zakona u prvom saborskom čitanju dodane su odredbe koje se odnose na sprječavanje zloupotrebe javnih sredstava u korištenju stanova uvođenjem zabrane davanja u najam ili prodaju stanova kupljenih prije 10 godina od dana stupanja na snagu Zakona o POS-u, što se definira upisom u zemljišne knjige. To će se definirati kupoprodajnim ugovorom, kako bi se stanovi zaista koristili za namjenu za koju su građeni i za koju država izdvaja javna sredstva. 

Promjena se odnosi i na mogućnost da Ministarstvo hrvatskih branitelja i jedinice lokalne samouprave kupe neprodane stanove za stambeno zbrinjavanje stradalnika iz Domovinskog rata, koje se provodi na temelju Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članovima njihovih obitelji. 

Vaša reakcija na temu