LABURISTI: I korona virus prelomit će se preko leđa hrvatskih radnica i radnika

LABURISTI: I korona virus prelomit će se preko leđa hrvatskih radnica i radnika

Prisiljeni su raditi i prihvatiti uvjete što će ih dovesti na rub siromaštva, upozorava Bregovac

Novi Zakon o radu kojeg priprema Ministarstvo rada uslijed epidemije uzrokovane korona virusa smanjit će, već ionako, mala prava radnika u Hrvatskoj, upozoravaju Laburisti.

- Kriza zbog koronavirusa prelomit će se preko leđa radnica i radnika, a njihov glas se ionako sustavno ignorira. Trenutno su aktivni isključivo razgovori na relaciji poslodavci-Vlada RH bez da se išta pita što hrvatskom radniku treba. Hrvatski radnik godinama ne vjeruje sustavu, a ionako narušeni odnosi, narušit će se još više. To će utjecati na dodatni val migracija zdrave radne snage prema zemljama EU koje štite svoju radnu snagu, a mjere za povratak neće biti smisla ni donositi jer osnovni temelj je narušen. To je odnos radnika prema političkim elitama kojima kronično nedostaje razumijevanja spram hrvatskog čovjeka-radnika - poručio je David Bregovac, predsjednik Laburista.

Donošenje novog zakona koji još dodatno smanjuje prava radnika, radnog naslova: 'Zakon o uređenju radnih odnosa u okolnostima proglašene epidemije bolesti COVID-19', očekuje se u najkraćem roku. Taj zakon će radnicima, između ostaloga, smanjiti plaću na minimalnu, ukinut će se pravo isplate jednokratnih materijalnih prava, skratit će mu se ugovoreno radno vrijeme, isključit će mu se mogućnost savjetovanja s radničkim vijećem...

- Hrvatske radnice i radnici stjerani su pred zid. Trenutno se ne mogu iseliti ni u jednu drugu zemlju zbog koronavirusa, prisiljeni su raditi i prihvatiti uvjete što će ih dovesti na rub siromaštva. Ujedno, stvara se dodatni jaz između poslodavca i radnika po onoj staroj rimskoj 'zavadi pa vladaj' kojeg će biti teško vratiti na pravi put. Hrvatski je narod u strahu, što od koronavirusa, što od potresa u Zagrebu, a svaka ovakva teška nesreća ide isključivo na ruku onima na vrhu koji kupe vrhnje, trljajući ruke. Znamo što se desilo nakon Domovinskog rata. No, ako se nastavi ovaj razarajući trend, Vlada RH, nije svjesna da direktno ugrožava sve poduzete mjere koje provede uslijed koronavirusa. Gladan čovjek neće moći izdržati izolaciju koja će minimalno trajati još 30 dana, a možda i duže. Ljudi moji, svi smo u istom košu. Ajmo igrati ovu utakmicu zajednički za opstanak Hrvatske i naše djece. Ovime se ne igra timski. I dalje se radi selektivno i podržava korupciju - upozorio je Bregovac.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(61675, "");
Pregledaj komentare
29