Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera, stanju sigurnosti u 2018. i 2019. te štićenom prostoru Markovog trga

Ministar Božinović na sjednici Vlade o aktivnostima Stožera, stanju sigurnosti u 2018. i 2019. te štićenom prostoru Markovog trga

'Cilj je naravno da se građane potakne dodatno na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav'

Na današnjoj sjednici Vlade RH usvojena je Uredba o dopuni uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja te je usvojeno Izvješće o radu policije u 2018. i 2019. godini s pokazateljima o stanju sigurnosti.

Potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova dr. sc. Davor Božinović je na 24. sjednici Vlade Republike Hrvatske, koja je održana danas, 26. studenoga, već uobičajeno uvodno izvijestio o poduzetim aktivnostima Stožera civilne zaštite RH u proteklom tjednu. 

'U proteklih tjedan dana Stožer je donio dvije Odluke na nacionalnoj i osam na razini županija. Županije sa lošijom epidemiološkom slikom su predlagale oštrije epidemiološke mjere koje se odnose na njihovo područje ili na područje pojedinih gradova, odnosno općina. O tome smo razgovarali jučer na novom sastanku sa svim hrvatskim županima gdje smo razmijenili mišljenja, ali i predstavili smjer kojim se ide kada su u pitanju nove mjere. Cilj je naravno da se građane potakne dodatno na što manje kontakata, pogotovo druženja kako bi se smanjio broj zaraza, a time i pritisaka na bolnički sustav', kazao je ministar Božinović i načelnik Stožera.

Dodao je kako su inspektori Ravnateljstva civilne zaštite, u suradnji s inspektorima Državnog inspektorata i policijski službenici obavili 2801 takav nadzor i zbog kršenja epidemioloških mjera izdali 19 prekršajnih prijava te četiri kaznene prijave.

Što se tiče opreme, ministar Božinović je kazao kako se oprema redovito izdaje lokalnim stožerima i medicinskim ustanovama, a u ovom trenutku je na skladištima civilne zaštite 12,1 milijun različitih artikala zaštitne opreme koja se redovito zanavlja.

U cilju sprečavanja pristupa osoba i vozila, koja mogu predstavljati sigurnosnu ugrozu ispred Hrvatskoga sabora i Vlade, te otklanjanja opasnosti za štićene osobe i građane, od 12. listopada policija je privremeno ograničila pristup i kretanje tom prostoru.

'Ovom Uredbom, odnosno određivanjem tog prostora štićenim stvorio bi se pravni temelj za trajnije provođenje mjera osiguranja i zaštite štićenih osoba i objekata te primjenu elemenata sustava tehničke zaštite i kontrole pristupa čime bi se smanjila mogućnost izravnog pristupa ugrožavanja sigurnosti osoba i objekata' – rekao je ministar Božinović u svom izlaganju i napomenuo kako to ni u kom slučaju neće ograničiti pravo na javno okupljanje i mirni prosvjed u skladu s Ustavom RH i Zakonom o javnom okupljanju. Dakle, pristup i kretanje i dalje bi bili omogućeni svim osobama kojima je to nužno radi pristupa štićenim objektima odnosno koji imaju opravdan razlog za kretanje tim prostorom. To su primjerice dužnosnici i zaposlenici institucija koji tamo djeluju, stanari tog područja, vjernici koji posjećuju crkvu, osobe s poteškoćama u kretanju te sudionici mirnih okupljanja i javnih prosvjeda. Regulacija prometa ne bi se mijenjala za vozila javnog prijevoza i vozila građana.

Opseg i vrstu mjera osiguranja i zaštite odredit će nadležna ustrojstvena jedinica Ministarstva unutarnjih poslova, na temelju procjene razine ugroženosti, sigurnosnih prosudbi sigurnosno-obavještajnih agencija te podataka i informacija drugih državnih tijela.

'Iz izvješća je vidljivo kako Ravnateljstvo policije nastavlja razvijati i unaprjeđivati  kapacitete u svrhu očuvanja sigurnosti građana i njihove imovine, unaprijeđen je materijalni status policajaca i tehnička opremljenost policije te se i dalje uspješno štiti granica Republike Hrvatske i Europske unije vezano uz pojačani pritisak nezakonitih migracija', riječi su ministra Božinovića.

Što se tiče 2018. godine ministar je posebno spomenuo rad Radne skupine Ravnateljstva policije operativnog naziva 'Ovčara“ u čijem su okviru rada tijekom 2018. i 2019. godine kazneno prijavljene 53 osobe zbog osnovane sumnje da su počinile 63 kaznena djela ratnog zločina na štetu 510  hrvatskih civila i branitelja. Statistički pokazatelji, kao i druge aktivnosti Ravnateljstva policije ukazuju da je u protekle dvije godine postignut kvalitetan razvoj policijskog sustava te je održano povoljno stanje javnog reda i mira.

U 2019. godini u Republici Hrvatskoj otkriveno i prijavljeno 6.859 kaznenih djela iz područja kaznenopravne zaštite djece i obitelji, što je za 32,2% više u odnosu na godinu ranije. Ukupni evidentirani kriminalitet u 2019. veći je za 6,1% u odnosu na 2018. godinu.

U 2019. evidentirano je 1.785 kaznenih djela računalne prijevare odnosno 36,3% više u odnosu na 2018. godinu.

Također prijavljeno je 758 korupcijskih kaznenih djela što je u odnosu na 2018. godinu povećanje za 52,4%, a prijavljenih počinitelja tih kaznenih djela više je za 87,9%.

U odnosu na 2018., tijekom 2019. godine evidentirano je 53% više kaznenih djela krijumčarenja ljudi, a tijekom 2018. i 2019. godine zabilježen je najmanji broj stradalih osoba u prometnim nesrećama u zadnjih 60-ak godina otkad se sustavno prate prometne nesreće. U odnosu na 2018. godinu, u 2019. godini broj prometnih nesreća je manji za 6,2%, poginulih osoba manje je za 6,3%, teško ozlijeđenih je manje za 9,3%, a lakše ozlijeđenih za 7,7%.

Evidentirano je 20.278 slučajeva postupanja prema osobama za koje je utvrđeno da su nezakonito prešle državnu granicu, što je 147% više nego tijekom 2018. godine.

'Analizom svih sigurnosnih pokazatelja koji se prate u Ravnateljstvu policije možemo zaključiti kako je stanje sigurnosti u Republici Hrvatskoj za 2018. i 2019. godinu zadovoljavajuće te da je policija vrlo učinkovito odradila svoj posao“, zaključio je ministar Božinović.

Vlada RH prihvatila je navedeno Izvješće koje će zatim biti dostavljeno Hrvatskom saboru.

Vaša reakcija na temu