Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: NFT car girl / Unsplash NOVČANA POMOĆ Od sutra isplate dijelu umirovljenika

NOVČANA POMOĆ Od sutra isplate dijelu umirovljenika

Osigurano je 1.447.729,51 eura

U utorak, 21. ožujka 2023., počinje isplata jednokratnog novčanog primanja (JNP) korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života, izvijestili su danas iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje. 

U skladu s Odlukom o isplati jednokratnog novčanog primanja korisnicima mirovine radi ublažavanja posljedica rasta troškova života Vlade RH od 22. prosinca 2022., u ovoj isplati JNP bit će isplaćeno korisnicima kojima se uz mirovinu ostvarenu u Republici Hrvatskoj isplaćuje i mirovina iz inozemstva (mirovina iz država s kojima Republika Hrvatska ima sklopljen međunarodni ugovor o socijalnom osiguranju ili koje primjenjuju uredbe Europske unije o koordinaciji sustava socijalne sigurnosti) ili imaju navršenih razdoblja osiguranja u inozemstvu, a kojima jednokratno novčano primanje radi ublažavanja posljedica rasta troškova života nije isplaćeno u prosincu 2022. Navedeni korisnici bili su obvezni do 28. veljače 2023. HZMO-u dostaviti dokaz o neto iznosu mirovine za prosinac 2022. koju je isplatio inozemni nositelj osiguranja ili izjavu da ne primaju inozemnu mirovinu. 

Također, u ovoj isplati JNP bit će isplaćena i korisnicima hrvatske mirovine koji su pravo na mirovinu ostvarili do 31. prosinca 2022. te su zatečeni u isplati za mjesec prosinac 2022., odnosno najkasnije na dan 15. veljače 2023.

JNP dobit će 15.223 korisnika. Za ovu isplatu osigurano je 1.447.729,51 eura iz Državnog proračuna.

Vaša reakcija na temu