Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Plenković predao listu HDZ-a za EU parlament: Očekujem da će biti pobjednička

Plenković predao listu HDZ-a za EU parlament: Očekujem da će biti pobjednička

Očekuje podršku birača i još jednu pobjedu

Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković predao je u utorak DIP-u u Hrvatskom saboru HDZ-ovu listu za europske izbore, koju predvodi on osobno i za koju vjeruje da će biti pobjednička, baš kao što su, naglasio je, pobjedničke bile i sve na dosadašnjim izborima od 2013. do 2019. godine.

'Ova lista je sastavljena od izrazito iskusnih i kvalitetnih političarki i političara, koji imaju, ne samo iskustvo rada u izvršnoj vlasti i EU parlamentu, Hrvatskom saboru, županijama, nego su i upoznati s ključnim europskim politikama i zaštitom hrvatskih nacionalnih interesa', poručio je Plenković nakon predaje liste.

Druga na listi je Dubravka Šuica, potom slijede Davor Ivo Stier, Karlo Ressler, Nikolina Brnjac, Željana Zovko (HDZ BiH), Sunčana Glavak, Tomislav Sokol, Marko Pavić, Ante Mihanović, Danijel Marušić te nezavisna Marijana Petir.

'12 izrazito jakih kandidata, pet žena i sedam muškaraca, koji će snažno zastupati i artikulirati hrvatske interese u okviru EU institucija, a to znači više projekata, više sredstava, suodlučivanja Hrvatske u ključnim pitanjima i, naravno, politika koje su dio šireg okvira naše obitelji u Europskom parlamentu - Europske pučke stranke', rekao je. 

Plenković očekuje podršku birača i još jednu pobjedu na EU izborima. 'Vjerujem da će lista biti pobjednička, baš kao i što su bile sve do sada, i 2013. i 2014. i 2019. pa i ove 2024. godine', rekao je, ali nije htio otkriti kakva su mu očekivanja o broju mandata koje će osvojiti, osim da ih očekuje više nego na prošlim izborima. A 2019. godine su i HDZ i SDP osvojili jednak broj mandata - po četiri. 

'Do 12', našalio se Plenković govoreći o mandatima pa dodao kako ipak ne očekuju toliko.

'Očekujemo uvjerljiv rezultat s obzirom na sva postignuća u proteklih nekoliko godina. Želimo pokazati da prave, istinske europske politike u Hrvatskoj upravo predvodi HDZ', istaknuo je.

Podsjetio je da je njegova Vlada u proteklih osam godina ostvarila strateške interese, poput ulaska Hrvatske u Schengen i europodručje, a da će za dvije godine ući i u OECD.

Vaša reakcija na temu