Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović PLENKOVIĆEVE NAJAVE Ide se u veliku reformu sustava socijalne skrbi

PLENKOVIĆEVE NAJAVE Ide se u veliku reformu sustava socijalne skrbi

Nekoliko zakona uskoro će u proces javnog savjetovanja

Predsjednik Vlade i HDZ-a Andrej Plenković istaknuo je u ponedjeljak da je Hrvatska sigurna zemlja te poručio kako 'osluškuju i imaju otvorene oči' na sve što se zbiva u susjedstvu.

- Hrvatska je, kao što je i bila naša poruka prije godinu i tri mjeseca, sigurna zemlja. To je ono što je najvažnije i to se u konačnici u najvećoj mogućoj mjeri reflektira i na naš međunarodni položaj - rekao je predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković novinarima nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a upitan za komentar izvješća Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) u kojem se navode opasnosti od jačanja velikosrpskog ekstremizma, jačanjem radikalizma i sve češćim hakerskim napadima.

Kazao je kako je osobito bitno da odnosi sa srpskom manjinom u Hrvatskoj bude pitanje koje se rješava u našoj zemlji i u duhu tolerancije, uključivosti i suživota. Uz to, vode računa i o pravima Hrvata u Srbiji i BiH te drugim zemljama.

Vezano uz prijetnje terorizmom i hakerskih napada, ocijenio je da su to fenomeni vremena u kojem živimo te su globalni fenomeni koji se reflektiraju na sve zemlje. 

- I tu smo naravno budni i stoga smo uvijek u poziciji da jačamo i naš cijeli sigurnosno-obavještajni sustav, jačamo sposobnosti Hrvatske vojske i policije u kontekstu našeg ulaska i u Schengenski prostor i konačnici nabava višenamjenskih borbenih aviona koji će biti u Hrvatskoj 2024. godine - rekao je, prenosi Nova TV

Ako postoji sustav koji je u vremenu njihove Vlade unaprijeđen, onda je to sustav domovinske sigurnosti i zaštite nacionalnih interesa, ocijenio je premijer.

Plenković je, upitan o razvoju tenzija na Kosovu i Crnoj Gori te ultimatumu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića NATO-u, pozvao na zdrav razum i deeskalaciju na granici između Srbije i Kosova. Istaknuo je da po tom pitanju Hrvatska uvijek šalje poruke za smirivanjem tenzija i nedoprinošenja rastu napetosti.

Vezano uz sutrašnji koalicijski sastanak, kazao je da na njemu neće biti govora o kandidatima za Vrhovni sud. 

- Ne, sutra su druge teme - poručio je.

Upitan može li Hrvatska biti zadovoljna ovogodišnjom turističkom sezonom, premijer je rekao je da je to opća ocjena svih aktera, istaknuvši kako podaci o fiskalizaciji od siječnja do posljednjih dana u rujnu pokazuju da smo na 90 posto vrijednosti fiskaliziranih računa u usporedbi s krajem rujna 2019. godine. Dodao je i da će biti veći prihodi po gostu koji je došao u našu zemlju jer je potrošnja bila veća.

Na pitanje je li upoznat sa zahtjevom zaklade Solidarna o proglašavanju dana borbe protiv nasilja nad djecom, izrazio je osudu zločina koji se dogodio u Zagrebu kada je otac ubio svoje troje malodobne djece te je izrazio sućut majci i drugim članovima obitelji.

Naveo je da su takve situacije su strašne, ali da tu i nije bilo ranijih intervencija centara ili drugih institucija jer nije bilo niti signala što bi signaliziralo potrebu reakcije. Poručio je i da će ispitati što se tu zaista sve dogodilo te sagledati sve inicijative vezane uz tragediju koja se dogodila s petka na subotu.

Premijer Plenković najavio je i da idu u veliku reformu sustava socijalne skrbi te će biti nekoliko zakona koji će uskoro ići u javno savjetovanje.

- Na današnjoj sjednici izrazili smo zadovoljstvo recentnom anketom prema kojoj HDZ nakon pet godina mandata naše Vlade im 30, 8 posto potpore, što je visoka i snažna potpora, a ujedno obveza za daljnji rad i aktivnosti koje idu za tim da se gospodarski i socijalno unaprijedi stanje naših sugrađana, brz ekonomski oporavak, daljnje suočavanje s posljedicama pandemije covida, kao i napori usmjereni na obnovu Zagreba i Banovine - rekao je predsjednik Vlade i HDZ-a nakon sjednice Predsjedništva, Nacionalnog vijeća i saborskog Kluba HDZ-a.

Vaša reakcija na temu