Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV Poduzetnik Roglić posluje u Rusiji i Ukrajini: 'Poželjan je bankrot Putinove zemlje'
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Poduzetnik Roglić posluje u Rusiji i Ukrajini: 'Poželjan je bankrot Putinove zemlje'

'Bilo bi dobro da se riješimo još jednog diktatora i dobijemo još jednu demokratsku zemlju'

Povijesno visoke su cijene energenata, ali ne samo njih. Litij, nikal, pšenica i tako dalje. Dobavni pravci su prekinuti. Sasvim je jasno - za potrošače dolaze nestabilna vremena i visoka inflacija. 

Mislav Bago je za Dnevnik Nove TV razgovarao s poduzetnikom Brankom Roglićem, jednim od najbogatijih Hrvata koji ima tvrtku koja posluje u 20-ak zemalja diljem Europe, uključujući Rusiju i Ukrajinu.

- U Ukrajini imamo 50 ljudi. U Rusiji imamo 150 ljudi, veću tvrtku. U ovom trenutku znamo da su se naši zaposlenici izjasnili protiv rata. Mi smo onima u Ukrajini platili dvije plaće čim je agresija počela, ponudili smo im preseljenje u Poljsku - svi su odbili i ostali u svojoj domovini - rekao je.

Veliki problem je distribucija. 

- U ovom trenutku gotovo su svi lanci distribucije prekinuti i to će se odraziti na cijene proizvoda u svakoj zemlji i Rusiji koja ne znam kako će preživjeti - dodao je.

Najveći rast cijena bit će, kazao je, za prehrambene proizvode. Prošle godine najavio je povećanje inflacije za 30 posto, a sada smatra da će biti i veća od toga. 

- Vlada je između čekića i nakovnja. Ne može puno pomagati u gospodarstvu jer mora platiti svoje troškove, to nije jednostavno. Nitko dosad nije doživio udare na Vladu kao što je doživio premijer Andrej Plenković - komentirao je Roglić.

Upitan je može li Vladimir Putin zabraniti izvoz u Europu. 

- To će i učiniti. Čekamo kontra sankcije. Nije lako ni Europskoj uniji. Rusija ne može dugo izdržati - naveo je.

Bankrot Rusije neki predviđaju 15. travnja kada moraju vratiti prvi kredit međunarodnim institucijama. 

- To bi bilo dobro, da se riješimo još jednog diktatora i dobijemo još jednu demokratsku zemlju koja će biti partner Europi.

Oni su mislili da će prošetati kroz Ukrajinu i tako se ponašati. Da će na čelo dovesti svoga čovjeka - to se nije dogodilo. Pokazalo se da su Ukrajinci puno jači protivnik nego što su očekivali. Velika je prednost i pogodnost da se Europa ujedinila. Mislim da bi se rat trebao završiti pregovorima i da bi se Rusi trebali vratiti u granice svoje države - zaključio je.

No, što će biti s hrvatskim gospodarstvom? 

- Imamo sreću da imamo Slavoniju pa će Slavonci imati razloga više saditi. Morat će se vagati na tržištu. Vrijedit će tržišni uvjeti - rekao je.

Vaša reakcija na temu