Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Policija zabilježila dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja pred školama

Policija zabilježila dva slučaja brutalnog vršnjačkog nasilja pred školama

'Cipelarile su je, jedna je i snimala'

Novi val maloljetničkog nasilja zabilježila je u dva odvojena slučaja zagrebačka policija, a zbog čega je ukupno prijavljeno devet maloljetnih osoba od kojih prednjače djevojke!

Prvi zločin dogodio se 14. ožujka u večernjim satima ispred škole na Trešnjevci, kada su dvojica maloljetnika tjelesno napala vršnjaka kojeg poznaju od ranije i ono što je nasramotnije još u svemu tome je da je jedna maloljetna dama cijelo iživljavanje snimala svojim mobilnim telefonom nakon čega je snimka postala viralna na društvenim mrežama.

I dok se okolnosti širenja snimke još utvrđuju, policija je protiv dvojice maloljetnika podnijela prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež zbog nasilničkog ponašanja a protiv maloljetnice zbog zlouporabe djetetovih prava.

Istog dana u večernjim satima i na drugom dijelu točnije u Sesvetama novi sramotni incident. I opet ispred škole no u ovom slučaju svoju negativnu stranu pokazalo je šest maloljetnica i jedan maloljetnik na štetu drugog djeteta.

Policija je utvrdila da su djevojke presrele oštećenu maloljetnicu i srušile ju na tlo, a dok je ležala divljački su je cipelarile nogama i rukama po glavi i tijelu, piše Jutarnji.

- Jedna od maloljetnica, sumnja se, napad je snimila svojim mobilnim telefonom nakon čega se snimka napada proširila društvenim mrežama. Liječnička pomoć oštećenoj maloljetnici pružena je u Kliničkoj bolnici Dubrava gdje je utvrđeno da je lakše ozlijeđena (uz mogućnost prekvalifikacije ozljeda). Protiv osumnjičenih maloljetnica Općinskom kaznenom državnom odvjetništvu za mladež u Zagrebu podnesena je kaznena prijava. Tri su maloljetnice predane pritvorskom nadzorniku dok su ostali maloljetnici, s obzirom da je riječ o kazneno neodgovornoj djeci mlađoj od 14 godina, pušteni na slobodu - kažu iz PU zagrebačke čiji su djelatnici o tom događaju obavijestili područni ured Hrvatskog zavoda za socijalni rad.

Iz zagrebačke policije opetovano ukazuju na ozbiljnost i posljedice vršnjačkog zlostavljanja, kao i na sekundarnu viktimizaciju žrtve kroz daljnju distribuciju snimki koje kod takvih događaja kolaju među mladima putem društvenih mreža.

- Policija po saznanjima o ovakvim i sličnim događajima žurno intervenira i poduzima sve mjere i radnje iz svoje nadležnosti u suradnji sa svim tijelima koja sudjeluju u postupku zaštite dobrobiti maloljetnih i žrtava i počinitelja. U konačnici, snimanje ovakvih događaja i daljnja distribucija kažnjivo je ponašanje koje se kroz kriminalističko istraživanje prijavljuje nadležnom državnom odvjetništvu. Posljedice vršnjačkog nasilja vrlo su ozbiljne i za dijete koje trpi nasilje i za ono dijete koje se nasilnički ponaša, a posljedice ostaju i na djeci koja su promatrači nasilja. Stoga je vrlo bitno pravovremeno prepoznati rizično ponašanje i prekinuti ga jer ponekad ni dijete koje je žrtva nasilja nije svjesno da je žrtva, a ponekad ni počinitelj, zaključuju iz policije, nije svjestan da svojim ponašanjem nekoga povrjeđuje.

Vaša reakcija na temu