Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Potvrđena presuda Horvatinčiću za smrt talijanskog para

Potvrđena presuda Horvatinčiću za smrt talijanskog para

Kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci sudac Ivan Jurišić drži primjerenom svim okolnostima

Županijski sud u Zadru potvrdio je prvostupanjsku presudu zagrebačkom poduzetniku Tomislavu Horvatinčiću kojom je osuđen na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, javlja Zadarski. 

Optužen je da je 16. kolovoza 2011. kod otočića Lukovnjaka svojom jahtom Santa Marina skrivio pomorsku nesreću u kojoj su na jedrilici Santa Pazienza poginuli talijanski supružnici Francesco i Marinela Patella Salpietro. Tada 63-godišnji Horvatinčić na svojoj se jahti družio s bankaricom Anicom Dilber Đerđa. Prevelikom brzinom od 26,4 čvora udario je u talijansku jedrilicu te je usmrtio nesretne Talijane.

Horvatinčiću je sada potvrđena zatvorska kazna koju je u trećem suđenju odredio sudac Ivan Jurišić, nakon što je dvije ranije nepravomoćne presude – prvu osuđujuću, a drugu oslobađajuću zbog sinkope, objavila sutkinja Maja Šupe. Sudac Jurišić je tijekom izricanja presude rekao kako Horvatinčić nije postupao u skladu sa zakonom. 

- S uključenim pilotom je glisirao i nije izviđao kut plovidbe. Udario je jedrilicu sa zastavom Italije - rekao je sudac koji je nakon toga počeo opisivati ozljede koje su dobili Talijani uslijed kojih su preminuli.

- Optuženik je kazao da su uvjeti na moru bili izvanredni, počeo je glisirati i razvio brzinu do 25 milja, potom je prebacio na automatsko upravljanje i unatoč tome sjedio za kormilom gledajući ispred sebe, a suputnica mu je sjedila s desne strane. Kazao je da je ugledao jedrilicu dva do tri kilometra s desne strane, ali je na oko 400 metara izgubio svijest te ga je suputnica prodrmala, a on se držao za komande te da se okrenuo i vidio havariju - kazao je Jurišić u obrazloženju presude.

Ustvrdio je kako je sud zaključio da je Horvatinčić počinio kazneno djelo 'prema optužnici kako mu je stavljeno na teret'.

- Sukladno obrani, svjedokinja Anica Đerđa je kazala da je, dok je sjedila na mjestu putnika, vidjela da mu je klonula glava i da je lupao po komandnoj ploči. Taj kratki gubitak svijesti, definiran kao sinkopa, se može dogoditi svakome u svakom trenutku, ali iz medicinskog vještačenja proizlazi da se sinkopa u ovoj pomorskoj nesreći ne može ni utvrditi ni opovrgnuti - nastavio je sudac.

Kazao je da u razgovorima koji su uslijedili nakon nezgode Horvatinčić nije spominjao da je izgubio svijest, već je kazao da su mu otkazale komande plovila navodeći trenutačnu lokaciju, a jednom svjedoku je rekao da je pokušao izbjeći nesreću.

- Iz iskaza Borisa Seljanovskog, istražitelja lučke kapetanije, proizlazi da nije bilo govora o zdravlju Tomislava Horvatinčića. On je dva dana nakon nezgode obavio liječnički pregled, spominjao je terapiju i nikad nije govorio o dijagnozi sinkope, izričito je kazao da nema drugih zdravstvenih tegoba - ustvrdio je sudac.

I skica nesreće, dodao je, ukazuje da nije izgubio svijest neposredno prije sraza plovila. 

- Iz tih razloga vijeće nije prihvatilo tezu obrane da je optuženik izgubio svijest što znači da je bio ubrojiv, mogao shvatiti svoje postupanje i vladati svojom voljom. Iz nalaza vještaka za pomorski promet proizlazi da je išao prema Tribunju na autopilotu te da su se plovila približavala jedno drugome u uvjetima dobre preglednosti. Plovilo optuženika nije mijenjalo ni smjer niti brzinu i očito je da uopće nije uočio vozilo oštećenika. To što optuženi nije vidio plovilo, spada u njegov propust jer ga je morao vidjeti s obzirom na uvjete - rečeno je u obrazloženju presude uz pojašnjenje da se mora ukloniti brod koji vidi plovilo sa svoje desne strane, a to je bio Horvatinčićev brod koji se morao maknuti, ali se to nije dogodilo.

- Nema dvojbe da je postupao s neizravnom namjerom, nije nadzirao plovidbu, nije motrio situaciju i u punoj brzini od 26 čvorova naletio je na jedrilicu bračnog para koji je zbog ozljeda preminuo na mjestu nesreće - zaključio je sudac.

Kao olakotne okolnosti u presudi je naveo Horvatinčićevu stariju dob i narušeno zdravlje, a kaznu zatvora od četiri godine i deset mjeseci drži primjerenom svim okolnostima.

- S obzirom na to da je počinio kazneno djelo s namjerom i da je više puta osuđivan zbog prekršaja iz sigurnosti prometa, držimo da je njegovo ponašanje u prometu opasno zbog čega mu je izrečeno oduzimanje dozvole za upravljanjem vozilima - naglasio je tada Jurišić.

Vaša reakcija na temu