Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay PROVJERITE NOVČANIKE Neke kovanice vrijede nekoliko tisuća eura

PROVJERITE NOVČANIKE Neke kovanice vrijede nekoliko tisuća eura

Kolekcionari za njih daju malo bogatstvo

Kovanica od dva eura vrijedi dva eura, zar ne? Ne nužno. Jer postoje određene kovanice koje vam mogu donijeti malo bogatstvo. Pažljiviji pogled u vaš novčanik svakako se može isplatiti - određeni se novčići prodaju za 150.000 eura na prodajnim platformama kao što je Ebay, piše Fenix Magazin.

Pogrešno žigosane euro kovanice posebno su popularne među kolekcionarima - i stoga se ponekad njima jako dobro trguje. Budući da su tiskarske pogreške zapravo nepoželjne, te se kovanice obično razvrstavaju prije nego što se stave u optjecaj. Ako 'ulovite' jednu, možete imati sreće. Na relevantnim prodajnim portalima kupci kovanica s tiskarskim ili pravopisnim pogreškama nadmašuju jedni druge.

Novčići s nepravilnim kovanjem, koji se u stručnim krugovima nazivaju 'pečeno jaje', smatraju se vrlo rijetkim i stoga posebno vrijednim. Unutarnji dio kovanice od jednog ili dva eura je pomaknut i nije sasvim u sredini. Kovanice od jednog i dva eura također mogu donijeti novac ako su napravljene od jednog materijala umjesto od dva. Nabor koji nedostaje sa strane također može biti vrijedan.

No, ne može se ponekad zaraditi samo s nepravilnim reljefom. Posebni novčići također su popularni među kolekcionarima. Klasična prigodna kovanica je kovanica u obliku štapića.

Godine 2009. proslavljena je deseta godišnjica Ekonomske i monetarne unije (Eurozona). Iz tog je razloga izdana poznata kovanica od dva eura sa štapićem. Iako je tiskan mnogo puta i stoga nema osobitu vrijednost, danas se njime visoko trguje - osobito ako ima netočan reljef.

Kovanice iz država kao što su Vatikan, Monako, Andora ili San Marino također mogu imati određenu vrijednost. Kao i za kovanice iz drugih zemalja, ovdje vrijedi sljedeće: tiskarske pogreške i posebna kovanja su rijetka i stoga vrijednija.

Primjerice, monegaška kovanica od dva eura iz 2007., tiskana u povodu 25. godišnjice smrti princeze Grace (Grace Kelly), može doseći i nekoliko tisuća eura.

No, svatko tko kao kolekcionar želi kupiti rijedak novčić trebao bi dobro pogledati ponudu na internetu. Jer između poštenih prodavača uvijek postoje prevaranti koji svoje kovanice nude precijenjeno. Najbolje je kontaktirati specijaliziranog trgovca.

Vaša reakcija na temu